2006 yılında kuş gribi haberleri nedeniyle büyük darbe alan turizmciler, Türk medyasında yer alan KKKA ile ilgili haberler yüzünden endişeli günler yaşıyor.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde kene ısırması nedeniyle hastaneye sevk edilen Gülşen Aslan'a Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konuldu. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen 26 yaşındaki Gülşen Aslan'ın durumu ciddiyetini koruyor.
KKKA hastalığının turizmin başkenti Antalya'da görülmesi ise turizmcileri endişelendiriyor. Geçtiğimiz yıl 8 milyon kişiyi konuk eden Antalya ile ilgili kene haberleri turizmcilere kuş gribi dönemini hatırlattı. Turizmciler kene haberlerini TurizmdeBuSabah'a değerlendirdi...
Timur Bayındır TUROB Başkanı: Olayları medyatik hale getirmemek lazım
Bunu çok medyatik bir hale döndürmemek lazım. Ama muhakkak ki gerekli önlemlerin de alınması lazım. Medya gayet tabii ki aydınlatma vazifesi yapacaktır ama sansayonel hale getirilmemesi gerekiyor. Gerek ilaçlama olarak gerekse aşı için gerekli çalışmalar yapılıyor. Şu anda herhangi bir iptal sözkonusu değil.
Ahmet Barut TÜROFED Başkanı: Kuş gribinde olduğu gibi olayı vermemek gerekiyor
Her konuda olduğu gibi bu da dikkatli verilmelidir. 'Herşey saklansın' mantığında olan biri değilim. Ama bu veya başka bir konuda panik yaratacak duruma getirmemek lazım. Salgın varmış gibi, tüm ülke tehdit altındaymış gibi, kuş gribinde olduğu gibi olayı vermemek gerekiyor. Vatandaşı uyarmak tabii ki gerekli ama haber olarak vermek büyütmemek lazım. Bilinçlendirmek bilgilendirilmeli ama panik yaratılmamalı.
Mevlüt Yeni Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı: Haberlerin dikkatli verilmesi lazım
Keneye rastlanmış olabilir bunu Antalya'nın sahillerine bütününe yaymak doğru değil. Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye'de çıkan haberlerin Rusya'da ve yurtdışında yanlış aksettirildiğini gördük. Biz Ahmet diyoruz onlar Mehmet anlıyorlar. Tabii ki bu tür haberleri saklamak gazetecilik etiği açısından doğru değil ama çok büyütmemek abartmamak lazım. Kene var sonuçta bu bir gerçek ama sonra bu turistin koynunda çıkmış gibi yayınlanıyor sonra. Rakiplerimiz bu konuyu çok farklı bir şekilde kullanıyorlar, aleyhimize propaganda malzemesi yapıyorlar. Medyanın bu gibi sağlık olaylarında halkı uyarması bilinçlendirmesi lazım. Ama abartılarak verilmesi şu dönemde Antalya'yı perişan eder.
Volkan Şimşek POYD Başkanı: Kriz yokken kriz çıkartmayalım
Kene ısırması Avrupa'da bilinen bir olay. Kuş gribine de benzetilmesi yanlış. Tüm tesislerimizde haşere ilaçlamaları zaten yapılıyor. Olayı abartmamak lazım. Abartırsak kriz yokken kriz çıkartmış oluruz. Haber yapmak adına Türk ekonomisine zarar verilmemesi gerekir.
Necati Çalışkan Hey Travel CEO'su: Basının bilgilendirme yapması lazım
Keneyi öne sürerek ne yurt içinde ne de yurtdışından bir iptal olmadı şu ana kadar. Kene sağlıkla ilgili birşey tabii ki insanları uyarmak lazım. Bilmeyen ufak bir hatayla olen birçok insanı görüyoruz. Onun için basının kene üzerine yaptığı haberlere birşey demiyorum. Ama basının terör olayları ile ilgili diğer cereyan eden olaylarla ilgili haberleri turizmi etkiliyor. Kene olayında çok etkileyeceğini tahmin etmiyorum.
Volkan Çavuşoğlu: Olaylar abartılıyor.
Olaylar abartılıyor. Otelde şu an 1500 kişi var. Bir kişiden bile tereddüt anlamında "ben çocuğum için kendim için çekince taşıyorum" şeklinde gelen olmadı. Açıkçası hiç kimseden şu ana kadar şikayet gelmedi.