Türk Kızılayı, dünyanın dört bir yanında muhtaçlara yardım elini uzatıyor. Halkın verdiği yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştıran kurum, sadece geçen yıl 2,5 milyar dolarlık hibe yardımı gerçekleştirdi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yılmadan, usanmadan dünyanın dört bir yanına, insanların ihtiyacı olan insani yardım malzemelerini götürmeye devam ettiklerini vurguladı:
Yardımların devletin politikası olarak devam ettiğini dile getiren Akar, şunları söyledi:
"Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve her fırsatta açıklamaktan gurur duyduğum şu rakamlar var. Türkiye 2012 yılında hibe yardımı olarak 2,5 milyar dolar karşılıksız yardım yaptı. Bu inanılması imkansız bir rakamdır. Bunu on sene evvel telaffuz etseydiniz hiç kimse size inanmazdı. Türkiye, sadece insani yardım amaçlı tüm Afrika coğrafyasına, Uzak Asya coğrafyasına, Orta Amerika coğrafyasına bu yardımları yaptı. Benim inancıma göre siz verdikçe Allah da size veriyor. Türkiye'nin ekonomik parametreleri, ekonomik göstergeleri eskiye göre çok çok daha iyi noktaya gelmiştir. Buna Kızılayı da örnek gösterebiliriz."
Akar, Türk Kızılayı'nın şu anda dünyanın sayılı iyilik örgütlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "İnanmadan, yardım edeceğiniz kişiyi Allah'ın bir emaneti olarak görmeden yardım etme şansınız yok. Bu çok önemli. Biz insanları Allah'ın yarattığı eşrefi mahlukat olarak görüyoruz ve onlara samimiyetle yardım etmek istiyoruz. O bakımdan Allah da bizlere yardım ediyor" ifadelerini kullandı.
-"Suriye'ye insani yardım malzemeleri sevk ediyoruz"
İnsanlara iyilik yapma yolunda pozisyonlarını hiçbir zaman değiştirmeyeceklerini anlatan Akar, "Hızımızı hiçbir zaman azaltmayacağız. Türk milletinin merhamet eli olarak dünyanın çeşitli coğrafyalarında operasyonlarımız devam edecek" şeklinde konuştu.
Türk Kızılayı'nın son beş yılda yaklaşık 70 ayrı ülkede operasyon yaptığını dile getiren Akar, şunları kaydetti:
"Dünyanın birçok yerinde yardımda bulunduk ve bulunuyoruz. Şu anda Endonezya'nın Banda Açe eyaletinde 2. Selim Toplum Merkezi var, Atatürk Eğitim Kampüsü var. Bütün bunları Kızılay, halkın verdiği yardımlarla yaptı. Bu vasıtayla milyonlarca insana ulaştık. Zaman zaman da devletimizin bize emanet ettiği yardımları ulaştırdık. Suriye'nin sıfır noktalarına 50 bin ton un gönderdik. Bu bir başka devletin sınırında yapılan operasyondur. Dolayısıyla çok önemli şeylere imza atıyoruz. Ayrıca Suriye sınırından her gün Suriye içlerine insani yardım malzemelerini sevk ediyoruz."
-"Adrese teslim iyilik hareketi yapıyoruz"-
Akar, son üç yılda Kenya'dan Kongo'ya, Etiyopya'dan Harar'a kadar neredeyse bütün Afrika coğrafyasına yardım ulaştırdıklarını, Türk Kızılayı'nın yanı sıra devletin diğer kuruluşlarının da yardımda bulunduğunu söyledi.
En son geminin Moritanya, Senegal, Benin ve Nijer'e yardım götürmek üzere yola çıktığını ifade eden Akar, "Orta Anadolu İhracatçılar Birliği'nin Kızılaya bağışladığı un ve şekeri oraya götürdük, dağıttık ve dağıtmaya devam ediyoruz. Kızılay olarak farkımız hem malzemeleri götürüyoruz hem orada karaya çıkarıyoruz hem depoluyoruz hem de dağıtımını kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Dolayısıyla adrese teslim bir iyilik hareketi yapıyoruz" şeklinde konuştu.
-Sudan'daki sel
Akar, Sudan'da yaşanan sel felaketiyle ülke topraklarının yaklaşık yüzde 75'inin sular altında kaldığını belirterek, Sudan'a tıbbi yardım malzemesi, çadır, battaniye ve suların boşaltılması için teknik ekipman gerektiğini söyledi.
Yaşanan olumsuzluklar neticesinde Sudan Büyükelçisinin Türk Kızılayı'dan yardım istediğini anlatan Akar, şöyle devam etti:
"Büyükelçimiz bizi arayarak olaydan haberdar etti ve direkt Kızılay'dan yardım istedi. Son yaptığımız yönetim kurulu toplantımızda Sudan'a bir operasyonla yardım etmeyi planladık. Bu operasyonun bütçesi bir milyon liraya kadar çıkabilecek. Yerinden temin suretiyle bu yardımı yapmayı planlıyoruz. Oradan temin edemeyeceğimiz malzemeleri de buradan bir kargo uçağıyla götürmeyi planlıyoruz. İnşallah dost ve kardeş Sudan devletinin yardımına koşmuş olacağız. İlk etapta on kişilik bir ekip göndereceğiz ve iki ay kadar orada kalmayı planlıyoruz."
-Somali'deki yardımlar
Akar, Somali'ye yapılan yardımların devam ettiğini belirterek, "Somali'de 30 bin kişilik çadır kentimizin çalışmaları devam etmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız asfalt ve şehir mobilyaları şantiyesi tesisleri ise bitti ve üretime başladı. Diğer yatırımlarımıza da başladık. Endüstri Meslek Lisesi inşaatımız başladı. Ayrıca, Mogadişu merkezli olmak üzere Somali'nin diğer bölgelerine de insani yardım malzemesi yollamaya başladık. İlk olarak un ve şeker nakli gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
Akar, Pakistan'da yaşanan sel felaketinden dolayı da Pakistan'a yardım konusunda çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
-Türk yardım kuruluşlarına saldırılar
Ahmet Lütfi Akar, Türk yardım kuruluşlarına yapılan saldırıların, Türkiye'yi Afrika coğrafyasından geri bırakma düşüncesinin eseri olduğunu da belirterek, "Oradaki halklardan bize karşı olumsuz hiçbir reaksiyon yok. Bütün Orta Afrika, Doğu Afrika ve Batı Afrika'daki halk, Türkiye'den gelen yardımları büyük bir coşkuyla karşılıyor ama bu coğrafyada Türkiye'nin bulunmasını hazmedemeyen bir takım güçler var. Bu güçler Türkiye'nin yaptığı yardımları baltalayarak Türklerin bu coğrafyada bulunmasını istemiyorlar. Tıpkı Somali'de olduğu gibi" diye konuştu.