Almanya'da çalışan babasının yanına vizesiz gitmek için 2007 yılında hukuk mücadelesi başlatan 14 yaşındaki Leyla Ece Demirkan ile ilgili Lüksemburg’da Avrupa Birliği Adalet Divanı’nda vizenin hukuki olmadığına yönelik açılan dava 6 Kasım'da görülecek.
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Gümrükçü, üniversitenin senato salonunda 'Vizesiz Avrupa ve Vize Ötesi Haklar' konusunda bir basın toplantısı yaptı.
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine olan gezilerinde vize talep edilmesinin hukuki açıdan doğru olmadığını savunan Gümrükçü, bu doğrultuda 2007 yılında 14 yaşında olan bir Leyla Ece Demirkan’ın hukuk mücadelesi başlattığını hatırlattı.
Prof.Dr. Gümrükçü, ailesiyle Ankara’da yaşayan ve Almanya’da çalışan babasının yanına vizesiz gitmek için hukuk mücadelesini 2007 yılında başlatan Leyla Ece Demirkan ile ilgili Lüksemburg'da Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda (ABAD) görülen davanın 6 Kasım’da yapılacağını belirtti.
14 yaşında davanın başladığını ve Ece Demirkan’ın şimdilerde 19 yaşında olduğunu belirten Gümrükçü, duruşmaya Türk tarafların izleyici olarak katılmasını istedi. Kalabalık bir katılım sağlamak için Almanya'da toplantı yapacaklarını ve oradaki Türklerin duruşmaya katılmalarını isteyeceklerini belirten Gümrükçü, “Uzun süredir devam eden davadan lehte bir karar çıkmasını bekliyoruz, aksi takdirde mahkeme heyeti hukuksuz bir karar almış olacak” dedi.
TÜRKLERİN SEYAHAT HAKKI
Türklerin, Avrupa’ya vizesiz seyahat etme hakkı bulunduğunu ve bu açıdan Leyla Ece Demirkan'ın başlattığı hukuk mücadelesinin sonuna kadar doğru olduğunu belirten Prof.Dr. Harun Gümrükçü, şöyle konuştu: “Türkiye’ye dönük ABAD kararları, birlik üyelerinin kamuoyuna yanlış veya eksik bilgilendirme yapmaları gibi konular, AB üye ülkelerinde hukuki güvencesizlik yaratmaktadır.
Buna karşın Avrupalı bilim insanlarıyla yürütülen çalışmalarda, Avrupa Birliği nezdinde kazanılmış haklarımız bilimsel ve hukuki temelleriyle ortaya konulmuş ve Türkiye'yi bu ilişkilerde üçüncü ülkelerden ayıran birçok temel farklılıklar dillendirilmiştir.”
Sadece Almanya için yılda 150 ile 160 bin arasında vize başvurusu olduğunu, minimum 60 Euro'dan hesaplandığında 9 milyon Euro gibi bir rakamın sadece vize için ödendiğini belirten Prof.Dr. Harun Gümrükçü, “Diğer harcamalarla bu rakam 40-50 milyon Euro'ları buluyor.
ABAD'ın daha önce verdiği üç kararda da Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin hukuki geçerliliğinin olmadığı ortaya konuldu. Türkiye’nin haksız ve hukuksuz vize uygulamalarına karşı kitlesel zarar davaları açması gerekiyor. Annesi ile birlikte dava açıyor.
Anneye Almanya’dan ‘Size vize verdik’ deniliyor ama kız, ‘Ben vize almadan’ gitmek istiyorum’ diyor."