Türkiye, sahte ve taklit güneş gözlüğü çöplüğüne dönüştü

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, yasal bir denetim ve kontrol olmadığı için Türkiye'nin sahte güneş gözlüğü çöplüğüne dönüştüğünü belirterek, "Güneş gözlükleri için yasal düzenleme mutlaka yapılmalı, her türlü

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, yasal bir denetim ve kontrol olmadığı için Türkiye'nin sahte güneş gözlüğü çöplüğüne dönüştüğünü belirterek, "Güneş gözlükleri için yasal düzenleme mutlaka yapılmalı, her türlü denetim ve kontrol Sağlık Bakanlığı eli ile yürütülmelidir." dedi. 

Güneş gözlüklerinin, yıllarca moda ve süs amacıyla kullanıldığını belirten Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, doğru seçilmiş güneş gözlüklerinin gözleri ultraviyole (uv) denen güneşin zararlı ışınlarından koruduğuna dikkat çekti. Küçüker, "Güneş gözlüklerinin, uluslararası bir standarda göre üretilmesi göz ve görme sağlığını korur, göz ve yüzün yaralanmalara karşı emniyetini (güvenliğini) sağlar. Kolaylıkla tutuşmaz, alerji ve tahriş yapmaz, kanserojen ve zehirli bir materyal içermez. Trafikte araç kullanırken, sinyal ışık renkleri kolaylıkla fark edilir. Can ve mal kayıplarını önler." şeklinde konuştu. 

"SAHTE GÖZLÜK SATMAK SUÇ DEĞİL"

Göz ve görme sağlığı açısından son derece zararlı, ünlü markaların kötü taklidi, sahte işporta gözlüklerinin çok ucuz olması, satın alan ya da kullanan için suç teşkil etmemesi nedeni ile hala önemli miktarda pazarda yer bulduğunun altını çizen Küçüker, şöyle devam etti: "Dünyada olduğu gibi, Türkiyemizde bu sahte taklit ürünlerin satışının tamamen sıfırlanması mümkün değildir ancak eğitimle, yasal önlemlerle ve uluslararası standartlara uygun üretim ile azaltılabilir. Maalesef Türkiyemizde insanımız uv radyasyonu konusunda oldukça bilgisiz ve duyarsız bir duruş sergilemektedir. İnsanlar tüm hayatları boyunca maruz kaldıkları uv radyasyonunun yaklaşık olarak yüzde 80'ini 18 yaşına kadar almaktadır. Başka bir ifade ile uv radyasyonunun etkisi kümülâtiftir. Bu nedenle toplumların eğitiminin daha ilk yaşlardan itibaren başlaması, güneşlenme ve uv radyasyonundan korunma alışkanlıklarının kazandırılması kamu sağlığı açısından çok önemlidir. Uv radyasyonunu gözlerimizle göremeyiz. Ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. Uv radyasyonu cilt kanseri ve zamanında önce katarakt oluşmasına neden olur. Güneş gözlüğü bir çift renkli cam ve çerçeveden ibaret değildir."

"YASAL DÜZENLEME, KONTROL VE DENETİM ŞART"

Yasal bir denetim ve kontrol olmadığı için Türkiye'nin sahte güneş gözlüğü çöplüğüne dönüştüğünü kaydeden Taylan Küçüker, "Güneş gözlükleri için yasal düzenleme mutlaka yapılmalı, her türlü denetim ve kontrol Sağlık Bakanlığı eli ile yürütülmelidir." ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri