'Genç işçiler odağında Türkiye ve Avrupa Birliği'ndeki Sendikal Örgütler Arasındaki Diyalog' konulu eğitim semineri Trabzon'da gerçekleştiriliyor.
Seminerde konuşan Hizmet-İş Trabzon Şube Başkanı İhsan Bülbül, hükümetin taşeron işçilerin kadroya geçirilmesine yönelik yasa tasarısının beklentilerini tam olarak karşılamasa da taşeron işçilerin statüsünde ciddi bir iyileşme sağladığını söyledi. Konuşmasında Avrupalı sendikacılardan dünyanın her yerinde düzenlenen terör saldırılarına hiçbir ayrım yapmadan tepki göstermesini isteyen Bülbül, "Burada Danimarka, İspanya, Polonya işçiler ve sendikacılar var. Ülkelerinize gittiğiniz zaman bu terörü sizler de lütfen sizler de lanetleyin. Nerede olursa olsun kim olursa olsun bunu herkes lanetlemelidir. Dostlarımızın terörle mücadelede ülkemize ve dünyadaki bütün ülkelere yardımda bulunup, katkı sağlamaları gerekiyor. İslam dini terörü insan öldürmeyi lanetler, hiç kimse terörü İslâm ile bağdaştıramaz. Bakın dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de patlama oldu. Herkes bunu lanetlemelidir" dedi.
“EN KÖTÜ SENDİKA SENDİKASIZLIKTAN İYİDİR”
Sendikal örgütlemenin çok zor olduğunu ancak en kötü sendikanın sendikasızlıktan çok daha iyi olduğuna dikkat çeken Bülbül, "Hak-İş olarak bölgede örgütlenmek kolay bir değil, zor bir iş. Fedakarlık, cesaret istiyor ve mücadele istiyor. Ben bir taşeron işçisiyim, bundan da iftihar ediyorum. O dönemlerde örgütlenirken bizlere 'Şirketlerin de sendikası mı olur' deniyordu. Bizim yıllardan beri Hak-İş olarak beklediğimiz yasa meclis gündemine gelmiştir. Şu anda kamuda 680-700 bin civarında taşeron işçisi var. Ben inanıyorum ki hükümetimiz bu 700 bin işçiyi kadroya alsa bu devlete ek bir külfet getirmeyecektir. Çünkü siz bu işçilere toplu sözleşme hakkı veriyorsunuz. Toplu sözleşmelerden doğan hakları da devletin ilgili bakanlıkları ödeyecek. Örneğin kıdem tazminatını, diğer sosyal hakları ödüyorsunuz. Madem bütün bunları yapıyorsunuz. Bari bu işçileri kadroya alın. Bu işçilerin de azmi kırılmasın, stresten uzak daha verimli bir şekilde çalışsın" diye konuştu.
“SENDİKANIZA KÜSMEYİN”
Hak-İş olarak en öncelikli taleplerinin taşeron sisteminin kaldırılması ve kamuda çalışan bütün taşeron işçilerin kadroya alınması olduğunu belirten Bülbül "Taşeronda sizin iş akdiniz şirketin iki dudağı arasındadır. Bu nedenle stresten ayakları tutmayan arkadaşlarımız olmuştu. Hatta bir arkadaşımız stresten beyin kanaması geçirerek rahmetlik olmuştu. Bu nedenlerden dolayı o şirkette örgütlenmeye başladık. Hatta o zaman arkadaşlarımız iş yerlerine giremiyordu. O dönemde bizler arkadaşlarımıza 'Ya iş, ya Hak-İş' tercih edeceksiniz demek zorunda kalmıştık. Çalışanların tek çaresi sendikal örgütlenmedir. Şu hakkı ya da bu hakkı alamadım diye sendikalardan kaçmayın. Hiçbir sendika üyelerinin hakları azalsın diye mücadele etmez. Böyle bir düşünce olamaz. Böyle bir düşüncesi olursa ihanet etmiş olur ve o makamda olamaz. Onun için arkadaşlar ekmeğinize önce sizler sahip çıkın. Siz sahip çıkamazsanız, o mücadeleyi veremezseniz, bizler o gücü kendimizde bulamayız. Sendikalarınıza küsmeyin, sendika yöneticilerinize sahip çıkın. Örgütlenmek zordur ama bunu yaparsanız gerçekten başarılı olursunuz. Biz Trabzon'da örgütlenme yaparken ana konumuz gençler olmuştu. Bundan sonra da siz değerli arkadaşlarımızla birlikte çalışıp sendikal mücadelemizi el ele yürüteceğiz" şeklinde konuştu.
Üç gün sürecek seminere HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, DİSK, Merkezi Finans ve İhale Birimi’nden (CFCU) temsilciler ve işçiler katılıyor.