Türkiye'de yeterli kurbanlık var mı?

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, Türkiye'de ihtiyaçtan daha fazla büyük ve küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu belirterek, canlı hayvan ithalatına gerek olmadığını söyledi.Ilıcalı, yaptığı açıklamada, he

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, Türkiye'de ihtiyaçtan daha fazla büyük ve küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu belirterek, canlı hayvan ithalatına gerek olmadığını söyledi.

Ilıcalı, yaptığı açıklamada, her yıl kurban bayramı öncesince spekülatörlerin, et tüccarlarının hayvan ithalatını gündeme getirdiğini söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi olarak Türkiye'deki kurbanlık hayvan ihtiyacının yüzde 50'den fazlasını, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerin ise ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayabildiklerini belirten Ilıcalı, şunları kaydetti:

"Ülke genelinde 13 milyon civarında büyükbaş, 35 milyona yakın da küçükbaş hayvan var. Bayramda 650-700 bin büyükbaş, 2 milyona yakın da küçükbaş hayvan kurban ediliyor. Yani Türkiye'yi doyuracak kadar hayvanımız var, ithalata gerek yok. Hayvan ithalatı Türkiye'deki hayvancılığı ve bu işten geçimini sağlayan insanları bitirir. Uzun vadede çok ciddi tarımsal sıkıntıları da beraberinde getirir. O nedenle sık sık hayvan ithalatı gündeme getirilmesin."

Doğu Anadolu Bölgesi kırsalında çoğu ailenin en az 5-6 büyükbaş kurbanlık hayvan beslediğini, büyük çiftliklerdeki hayvan sayısının daha fazla olduğunu anlatan Ilıcalı, "Bazı et tüccarları, spekülatörler yurt dışına gidip ucuz hayvan buluyor, ondan sonra Türkiye'ye gelip hayvan ithalatını gündeme getiriyorlar. Bu insanların hayvanları sınırda bekliyor. Bakanlıktan ithalat izni alınır alınmaz hemen gemiler limana yanaşmaya başlayacak. Kendilerini düşünürken ülkeye ne kadar büyük zarar verdiklerinin farkına varamıyorlar" diye konuştu.

- Fiyatlar yükseltilmeye çalışılıyor

Ilıcalı, bayram öncesi "yeterli hayvan yok" söylemleriyle kurbanlık fiyatlarının yükseltilmeye çalışıldığını ileri sürerek, besiciler olarak artık bu duruma alıştıklarını ve oyuna gelmeyeceklerini söyledi.

Vatandaşların da endişe etmesini gerektirecek bir durum olmadığını dile getiren Ilıcalı, şöyle devam etti:

"Etin bir fiyatı var kimse kolay kolay bunun üzerine çıkamaz. Doğu Anadolu Bölgesi'nde canlı hayvanın kilogramı 8,5-10,5 lira civarında değişiyor. Bölgelere göre bu fiyat 1-2 lira artabilir. 'Hayvan sıkıntısı var' diyerek fiyatı yükseltmeye çalışıyorlar. Besici zarar etmek istemez ama değerinin de çok üzerinde satarak, vatandaşı mağdur etmez. Hayvan ithalatına izin verilirse bu sefer fiyatlar çok aşağı düşer, besiciler zarar eder. Hayvancılık yapılmaz. O zaman Türkiye etini sürekli yurt dışından almak zorunda kalır. Bu da hiçbirimizin istemeyeceği bir durumdur."

Suriye'den kaçak hayvan girişi olduğu bilgisi aldıklarını dile getiren Ilıcalı, "Eğer bu hayvanlar piyasaya girerse hastalık riski açısından çok önemi bir sorun. Ayrıca besicilerin elindeki hayvanların da değerini düşürecek ve besicilerin zarar etmesine neden olacaktır. Buna karşı devlet yetkililerinin çözüm bulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ilıcalı, bu yıl küçükbaş hayvanın 300-800 lira, büyükbaş hayvanın ise büyüklüğüne göre bin 500 ile 6 bin lira arasında kesilebileceğini belirtti.

Kurbanlıkların bayrama 10 gün kala şehirlerde kurulacak hayvan pazarlarında satılmaya başlanacağını belirten Ilıcalı, geçmişte besicilik yapmayan art niyetli kişilerin satış yapılacak yerleri  belediyelerden alarak besicilere çok yüksek fiyatlara kiraladığını söyledi.

Ilıcalı, bu yıl belediyelerin doğrudan besicilerle muhatap olmasıyla sıkıntının giderilmesinden memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri