Türkiye'nin AB'ye girmesini en çok onlar istiyor

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, şehirler içinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine en büyük desteği Hakkari’nin verdiğini açıkladı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında önemli

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, şehirler içinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine en büyük desteği Hakkari’nin verdiğini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Aydemir, TÜİK basın toplantısında hanehalkı iş gücü ve il düzeyinde yaşam memnuniyeti araştırmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Birol Aydemir, “Kent -kır ayrımı anlamını yitirdi. Kent-kır tanımı 1924 yılında yapılmış bir tanımdı. Yeni büyükşehir uygulamasıyla da tamamen anlamı yitirdi.OECD ile Eurostat’ın kullandığı hücre sistemi denilen yeni kent-kır ayrımlarını uygulayacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çalışmalarını yıl sonuna kadar bitirebilirse, 2015’te AB standartlarına uygun yeni bir kent-kır ayrımına gideceğiz. Daha önce kır olan her yer şimdi kent oldu. Büyükşehirlerdeki kır oranı yüzde 3’e düştü. Çoğu büyükşehirde hiç kır kalmadı. Halbuki daha düne kadar hepsi kırdı aslıda hala da kır. Bu bizim bütün istatistiklerimizi değiştiriyor. Örnek analize göre çok farklı sonuçlar çıkabiliyor. Önemli olan istatistikte tutarlılıkla, karşılaştırılabilirliğin devamıdır. Dolayısıyla biz bu istatistikleri aynı şekilde kullandığımızda bunu kaybediyoruz. Biz artık, kent-kır ayrımında veri vermeyi durduruyoruz" dedi.

"SINIRLARINI BİLMEDİĞİMİZ İLLER VAR"

Bir ilçenin bir köyünün haritada verilecek koordinatların neresinde kaldığının bilinmediğini anlatan Aydemir, "İdari sınırlarını bilmediğimiz ilçelerimiz var dolayısıyla sınırlarımı bilmediğimiz iller bile var. Böyle bir yerde coğrafi bilgi sistemlerini kullanmamız mümkün değil. Oto- foto uygulamasına geçebilirsek uçakla bütün yerleşim yerlerinin fotoğrafları çekilecek, boyutları belirlenecek daha sonra bu yerleşim yerlerinin tek tek adresleri koordinatları belirlenecek ve haritalara yerleştirecek. Aslında bu emniyet, sosyal güvenlik, maliye ve bizim için bütün bakanlıklar için temel bir zemin oluyor. Bu sayede her türlü veriyi işleyebiliyorsunuz. Eğer bunu yapabilsek akla gelebilecek tüm verileri birleştirebiliriz. Bunun en uç örneği Hollanda, istatistiklerinin yüzde 95’ini idari kayıtlardan alıyor, sadece yüzde 5’i için araştırma yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile çalışıyoruz eğer oto-fotolar yıl sonuna kadar bitirebilirse, biz 2015’te bu bilgilere sahip olursak, AB standartlarına uygun olarak yeni bir kent-kır ayrımına gideceğiz. Bunu yaptıklarında pek çok veriyi daha sağlıklı üretebileceğiz" diye konuştu.

Aydemir, bu yeni çalışmadaki temel sorunu, "yerleşim yerlerine işaret verilebilen bir sistem olmaması" şeklinde tanımlayarak, bunun yıllar önce yapılmış olması gerektiğini, bütün gelişmiş istatistik ofislerinin hepsinde bu uygulamanın bulunduğunu söyledi.

"ANKETLER ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK"

Birol Aydemir, anketlerin elektronik ortamda yapılmasının istediklerini belirterek, TÜİK tarafından geliştirilen bir programla artık iş yerleri anketlerinin elektronik ortamda gerçekleştirildiğini ifade etti. Aydemir, bu uygulama ile daha az hata yapıldığını, zamandan tasarruf edildiğini ve daha az işgücü kullanıldığını söyleyerek "Yıllık sanayi istatistikleri 250 soru ile yapılıyor ve yaklaşık 3,5-4 saat sürüyor. Haziran başında başlayan yeni bir uygulama ile muhasebe programlarına entegre program yapıldı böylece verileri yüzde 85’i otomatik olarak alınıyor geriye kalan kısım ise 15 dakika sürüyor. İşyerlerindeki internet kullanımı yüzde 95’i geçtiği için uygulaması kolay fakat hanelerde internet kullanımı henüz yüzde 47 olduğu için hane araştırmalarında kullanılması zaman alacak" dedi.

"KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ SEKTÖRDEKİLERİ BİLE ŞAŞIRTTI"

Konut satış istatistikleriyle de ilgili açıklama yapan Aydemir, "Daha önceden merkezdeki konut satışlarını kapsayan konut satışlarını veriyorduk. Artık sadece il merkezlerini değil, kent-kır her tarafı aldık. Buna yabancı satışları ilave ettik, ikinci eli koyduk ve aylığa böldük. Konut satışlarıyla ilgili olarak verilebilecek her şeyi verdik arz ve talep göz önünde bulunduruldu. Oda sayısından ve metrekare büyüklüklerine göre ev satışlarını da vermeye hazırlanıyoruz. Ev ipotekli mi ipoteksiz mi, yabancıya satışlar ne kadar? Bütün bunlar bu sektördekilerin ihtiyacını karşılayacak. Emlak sektördekiler bile şaşırdıklarını ve bu kadar veri beklemediklerini söylediler .Ülkemiz için özellikle önemli olan bir sektör konut sektörü analizlerin yapılması için ortamı hazırladık. Birisi konut sektöründe ne oluyor diye bakmak istiyorsa bütün veriler hazır" ifadelerini kullandı.

"TÜİK ÇOK ŞEFFAF VE KURAL BAZLI BİR KURUMDUR"

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, "TÜİK, çok şeffaf ve kural bazlı yönetilen bir kurum. Ülkeiçi kuralların üzerinde uluslararası kurallarla yönetiliyoruz. Bazı hatalar yapılabilir yapılıyor fakat hatamızdan gücenmiyoruz, utanmıyoruz. Bu kadar veriyle uğraşıp hata yapmamak mümkün değil. Önemli olan şey, hatamızı öğrendiğimiz anda söylüyoruz ve ’doğrusu budur’ diyoruz. En iyisi hiç hata yapmamaktır ama biz TÜFE’de yaptığımız hatadan sonra dünyanın en iyi istatistik ofislerinin TÜFE’deki hatalarını çıkardık. Mesela çok daha vahim bir hata Kanada’da yapılmış ve aylar sonra fark edilmiş.

Yani, istatistik ofislerinde hata yapmayan yok. Bu hataları nasıl düzelteceğimizi de kurala bağlamaktan çekinmedik. Ne yaptıysak o kurala uyuyoruz. Bu kurum içinde ciddi bir disiplin getirdi. İnsanlar şimdi hata yaptıklarında bunun duyulacağını bildikleri için strese giriyor. Biz bundan sonra revizyonları nasıl yapacağımıza ilişkin açıklama yaptık. Bu şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kriterlere uymak adına önemli uygulamalar" şeklinde konuştu.

"İDARİ KAYITLARI İYİ OLANA KALİTE LOGOSU VERİLECEK"

İdari kayıtların yeterli olmadığını belirten Aydemir, "Birçok alanda sağlıklı idari kayıt yok 2,5-3 senedir üzerinde çalışıyoruz. Yeniden üretilmesi gereken kayıtlar var uluslararası standartlara yükseltilmesi gereken kayıtlar var. Diğer kurumların ürettiği istatistiklere de kalite logosu vereceğiz. Böylece bunda bir standart yakalayacağız. İlk aşamada sadece birkaç kamu kurumunun bu logoyu alabilecek diğer kurumların bunu alabilmesi için belli aşamaları geçmesi gerekecek" dedi.

"YOKSULLUĞUN KRİTERLERİ DEĞİŞTİ"

Yoksulluk metodoloji çalışmasında artık son aşamaya geldiklerini aktaran Aydemir, "2015 için hedefimiz bu yoksullukla ilgili yeni göstergeleri yayınlamak. Yoksulluk kriterlerdi de değişti şu gelirin altındaki yoksul üstündeki değil kriterinden çıkacağız" dedi.

"TARIMSAL İŞLETME KAYIT SİSTEMİ BU YIL HAYATA GEÇECEK"

Tarım sayımı da yaptıklarını belirten Aydemir "uzun ve zor bir süreç Bakanlığımızla birlikte ’Tarımsal İşletme Kayıt Sistemi’ni oluşturuyoruz bundan sonra tarımsal istatistiklerin çok daha kaliteli ve güvenilir olacak. Bu yıl içinde hayata geçirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

"HAKKARİ AB’Yİ EN ÇOK DESTEKLEYEN İL"

Dün açıklanan ’Yaşam Memnuniyeti’ araştırması ve sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yapan Aydemir, araştırmayla kişilerin yaşam memnuniyetlerinin yanında, kamu hizmetlerinden memnuniyetlerinin de ölçüldüğünü belirterek "Biz belediyelerin yaptığı bütün hizmetlerle ilgili vatandaşların ne düşündüğünü soruyoruz. Sanıyorum uzun süre daha bu araştırmanın sonuçları kamuoyunda yer alacak. Mesela ilginç şekilde, AB ile ilgili en büyük destek Hakkari’den geliyor. Yaşam memnuniyetinde ise Hakkari, sonlarda yer alıyor. Demek ki Hakkari, düşük yaşam memnuniyetinin çaresi olarak AB üyeliğini görüyor. Sonuçlar değerlendirildiğinde gerçekten toplum ve şehirlerle ilgili ilginç analizler ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Hanehalkı işgücü araştırmasının ise kamuoyunda en çok konuşulan ve haber yapılan araştırmalardan biri olduğunu belirten Aydemir, metodolojinin ILO ve AB’ye uygun olmasının yanında, Türkiye gibi AB’ye girmeye hazırlanan ve AB ülkeleri için belli olduğunu, kimsenin kendine göre yöntem geliştiremeyeceğini söyledi.

"ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTTİK"

Birol Aydemir son olarak bu yıl başından itibaren üretici fiyatları endeksinde değişikliğe gittiklerini söyleyerek "Burada tamamen AB standartlarına uygun şekilde ÜFE’yi böldük. Yurtdışı fiyatlarını ayrı bir endeks yaptık ve tarımı ayırdık. Bu bizim için çok radikal bir değişiklikti. Aslında iş dünyasında en çok kullanılan endeksin TÜFE değil, üretici fiyatları. Biz bu geçişi sağladık ve TEFE’yi durdurduk. İkisi arasında çok ciddi farklılıklar var. Bunun devam ettirilmesi ciddi bir yanlıştı" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri