Türkiye’nin elektrikle çalışan ilk otobüsü

Araç, Aralık ayı boyunca İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi kampüslerinde öğrenciler tarafından denenecek.Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, ülkemizin yakın geleceğine damgasını vuracak olan gençlere Türkiy

Araç, Aralık ayı boyunca İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi kampüslerinde öğrenciler tarafından denenecek.

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, ülkemizin yakın geleceğine damgasını vuracak olan gençlere Türkiye’de geliştirilen elektrikli otobüsünü tanıtıyor; üniversitelileri otomotiv alanında erişilen çağdaş teknolojilerle tanıştırıyor. Türkiye’nin ilk elektrikle çalışan otobüsü olan Otokar Doruk Electra, 2 - 17 Aralık tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin kullanımına sunuluyor. Araç, kampüs içlerinde öğrencilere taşıma hizmeti verirken; kurulan Otokar standında Doruk Electra’nın teknolojisi tanıtılıyor.

Otokar olarak üniversitelerle yakın işbirliği içinde çalıştıklarını belirten Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, “Çok farklı alanlarda üniversitelerle işbirliklerimiz sürüyor, Ar-Ge çalışmalarından uzun dönemli staj çalışmalarına, teknik gezilere kadar farklı alanlarda gençlerle biraraya geliyoruz. “Electra Kampüste” etkinliği ile üniversite öğrencilerini Türkiye’de otomotiv sanayiinde ulaşılan teknolojilerle tanıştırmayı amaçladık. Alternatif yakıtla çalışan otobüslerimiz arasında olan, Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra, bu kez üniversite öğrencileri tarafından denenecek” dedi. Elektrikli otobüsün gelecekte çok daha önem kazanacağına değinen ve dünyada şehirleşme ve çevre sorunları göz önüne alındığında gelecek 15 yıl içinde şehir içindeki taşımacılığın boyut değiştirmesinin beklendiğini hatırlatan Akgül, sözlerine şöyle devam etti: “BM verilerine göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 70’i şehirleşmiş bölgelerde yaşıyor olacak. Şehiriçi ulaşımda alternatif çözüm arayışları ve toplu taşıma ihtiyacı artacak. Çevreci araçlar ve toplu taşıma önem kazanacak. Elektrikli otobüsler sıfır emisyona sahip oldukları için çevreye hiç bir şekilde zarar vermiyor olmaları en büyük avantajları. Dünyanın pek çok kalabalık şehrinde elektrikli otobüsler hizmet veriyor. Özellikle tarihi ve çevre korumasına alınmış bölgelerde elektrikli araçlar tercih ediliyor. Gelecekte bu otobüslerin şehiriçi taşımacılığında aktif hizmet vereceğini öngörüyor, gençleri şimdiden bu teknoloji ile tanıştırıyoruz.”

Otokar Doruk Electra, 2-3-4 Aralık tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Avcılar kampüsünde, 9-10-11 Aralık tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsünde, 15-16-17 Aralık tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa kampüsünde olacak.

Toplu taşımada dünya çapında dönüşüm


Toplu taşıma sistemlerinde otobüsler, çok fazla role sahip olması nedeniyle elektrikli olmaları halinde ciddi avantajlar sağlayacaklar. Belli bir güzergahta ve tanımlanan saatlerde hareket etmeleri sayesinde elektrikli araçlarda dezavantaj sayılabilecek menzil sorununu yaşamıyorlar. Ayrıca ilk hareket noktasında rotaya yeniden başlamadan önce kısa dönemli şarj edilebilme imkanları olduğu için gün boyunca hizmet verebiliyorlar. Tüm bunlara ilave olarak otobüsler binek araçlara kıyasla daha fazla yolcu taşıdıkları için, kişi başına düşen çevresel etkiyi de minimize etmektedirler. Örnek olarak, Doruk Electra’nın 100km’de ortalama yakıt maliyeti 30 TL olmakla birlikte asıl kazanım çevresel olacak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri