Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, BM Genel Kurulu öncesi açıklamalarda bulundu.
Kadına karşı şiddetin engellenmesi için devletin bazı adımlar atmasını sağlayan İstanbul Antlaşması'nın imzalanmasıyla başlayan süreci değerlendiren Şahin, her türlü şiddeti lanetlediklerini, kadına şiddeti sıfır toleransla kınadıklarını ve bu yılki müzakerelerde Türkiye'nin elinin çok daha güçlü olduğunu belirtti.
Şu zamana kadar hep ne yapılacağının planlama aşamasında olduklarını beliren Fatma Şahin, bugün ise Türkiye'nin kaydettiği aşamanın kurumsal kapasiteyi gözler önüne sereceğini söyledi. Avrupa'dan gelen temsilcilerle yaptıkları görüşmeler sonucunda kendilerinin de büyük bir ekonomik krizle mücadele ettiklerini ve bu krizden en çok kadın ve çocukların etkilendiğini sözlerine ekleyen Şahin, Türkiye'nin bu süreçte çok yol katettiğini ve önyargılı tutumları tersine çevirdiklerini söyledi.
Fatma Şahin 25 ülke tarafından imzalanan İstanbul Antlaşması'nın 3 Avrupa ülkesi tarafından bulundukları ekonomik krizi öne sürerek imzalanmadığını belirtti.Buna karşılık "Kadının yaşam hakkının hiçbir maaliyeti olamayacağı" tezini savunduklarını belirten Şahin, Türkiye'nin izlediği tutumla birçok ülkeye örnek olduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi kabul edip etmemeleriyle ilgili kafa karışıklığını belirten bakan, Türkiye'nin konuyla ilgili büyük bir mali desteğinin söz konusu olduğunu sözlerine ekledi. Kadın Sığınma Evleri'nde yaşanan sıkıntılarla ilgili sorulan soru üzerine yeri geldiğinde yatak kapasitesinin 2-3 katı müracaatlarla karşılaştıklarını belirtirken durumla ilgili ilave personel ihtiyacının karşılanması için adımlar atıldığını da sözlerine ekledi
ÇÖZÜM SÜRECİ
Devlet heyetinin İmralı'yla görüşme sürecinde devletin şefkat elinin kadınların da üzerinde olduğunu, Doğu'daki kadınların daha iyi yaşam şartlarına sahip olmaları, kız çocuklarının okuması için her türlü girişimin yapıldığını belirten Fatma Şahin, Diyarbakır'da taş atan çocukların artık ellerinde gülle beklediklerini ifade etti.