Tokat’ın Erbaa ilçesinde M.Ö 2400’lü yıllardan kaldığı tahmin edilen tütün tarlasındaki Horoztepe nekropolünde(mezarlık) arkeolojik kazı yapılması için çalışmalar başladı.
Erbaa Belediyesi önderliğinde yapılan çalışmalar kapsamında belediyenin daveti üzerine Almanya’dan Tokat’a gelen Frankfurt Goethe Üniversitesi Arkeolojik Bilimler Enstitüsü Anabilim Dalı Başkanı PD Dr. Dirk Wicke Erbaa’da Horoztepe nekropol (mezarlık) alanını gezerek sondaj çalışması raporlarını inceledi. Horoztepe alanında 3 farklı medeniyetin varlığına dair bulgulara rastladıklarını belirten Arkeolog Dirk Wicke, yapılacak kazı çalışmaları sonucu tarihi alanla ilgili fikirlerin netleşeceğini söyledi.
Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, tarihi bir envanter çalışması yaparak Erbaa’daki tarihi ortaya çıkarmak için harekete geçtiklerini kaydetti. Horoz tepe olarak bilenen alanın tütün tarlası veya tarımla uğraşılan yerler olduğunu ifade eden Başkan Yıldırım, "Burasıyla ilgili arkeolojik sondaj çalışmaları Müze Müdürlüğü gözetiminde gerçekleşti. Bu sondaj çalışmaları sonucu yaklaşık 25 dönüm olan sit alanı, Sivas Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 85 dönüme çıkartıldı. Biz burayı ortaya çıkartmak istiyorduk, Türkiye’de bir hoca arayışına girdik. Yaptığımız araştırma sonucu buna vakit ayıracak bir bilim adamı bulamadık. Bu çalışmayı iki türlü yapma yöntemi vardı. Bu çalışmayı ya Kültür Bakanlığı vasıtasıyla Türk hocalarla yapacaktık ya da müze ile yapacaktık ama müzenin de yeterli personeli bulunmadığı için biz yönümüzü yurt dışına çevirdik. Yurt dışında yaptığımız çalışmalar sonucu Frankfurt Goethe Üniversitesinde görevli Dr. Dirk Wicke’yi Türkiye’ye davet ettik. Erbaa’ya gelerek burada yapılan çalışmaları inceledi. Burada 3 farklı medeniyetin varlığına dair bulgular olduğunu belirtti. Buradaki alanı şöyle tarif etti "Ben burada kazıya başladığımda buradan emekli olurum." böylesine uzun soluklu bir çalışma olacak. Dirk Wicke ve biz Horoztepe ile ilgili dosyamızı hazırladık ve Kültür Bakanlığımıza sunduk. Nisan ayı gibi izinlerimiz çıkacak. Kazılar öncelikle Erbaa Belediyesine ait olan nekropol dediğimiz mezarlık kısmında başlayacak. Burada temennimiz çıkacak eserlerle tüm dünyada ses getirmek. İnşallah burayı ortaya çıkaracağız" diye konuştu.
HOROZTEPE’DE İLK KAZI 61 YIL ÖNCE YAPILDI
Horoztepe nekropolünde 1954 yılında Tahsin Özgüç ve Mahmut Akok tarafından gerçekleştirilen ilk kurtarma kazısında Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergilenen Ana tanrıça Heykeli, Sisturm, Boğa Heykelciği, Geyik Heykelciği, Kirmen ve Güneş Kursu gibi bir çok eser çıkarılmıştı.