Twitter'da şüpheli mesajlardaki linke tıklamayın

Oğuz Yılmaz, Twitter yönetiminin, nisanda takipçi listesinde bulunmayan kişilereDoğrudan Mesaj (DM) yollama özelliğini devreye soktuğunu anımsatarak, "Son günlerde Twitter kullanıcılarının özel mesajları üzerinden yayılan bir virüs kullanıcıların hesabını

Oğuz Yılmaz, Twitter yönetiminin, nisanda takipçi listesinde bulunmayan kişilereDoğrudan Mesaj (DM) yollama özelliğini devreye soktuğunu anımsatarak, "Son günlerde Twitter kullanıcılarının özel mesajları üzerinden yayılan bir virüs kullanıcıların hesabını kötü niyetli bilgisayar korsanlarına kaptırmasına yol açıyor" dedi.

Virüsün yaygınlaşma süreciyle ilgili bilgi veren Yılmaz, "Kullanıcılara 'bu şarkı benden sana gelsin' tarzında mesajlar gönderiliyor. Bu mesajlarla birlikte bir internet bağlantısı paylaşılıyor. Kullanıcılar virüs içeren mesajların gerçekten arkadaşından geldiğini zannederek bağlantıya tıklıyor. Ardından Twitter'a benzeyen sahte bir sayfa açılıyor. Sayfada devam etmek için kullanıcının adını ve şifresini girmesi isteniyor. Burada kullanıcı adı ve şifre yazılırsa hesap bilgileri korsanlara gönderilmiş oluyor. Virüs daha da yaygınlaşıyor" diye konuştu.

"HER LİNKE TIKLAMAYIN" 

Yılmaz, kötü niyetli yazılımları "kötücül yazılım" olarak isimlendirdiklerini bildirdi. Yılmaz, bu virüslerde çoğunlukla iki aşamalı bir yöntem kullanıldığını belirterek, şunları ifade etti:

"Birinci aşamada, ikinci aşamaya geçiş için bir adresin kolayca yayılımı hedefleniyor. Bu yayılım için spamlar sıklıkla kullanılıyordu. İkinci aşamaya kullanıcı gelebilirse işte bu aşamada kötücül yazılımın kendisi bilgisayara inmiş ve bulaşmış oluyor. Birinci aşamadaki yayılım için Twitter'ın kullanılmaya başlanması beklediğimiz bir gelişmeydi. Twitter yöneticileri nisanda takipçi listesinde yer almayan kişilere de Doğrudan Mesaj (DM) yollamaya izin veren bir politika ile sistem değişikliğine gitti. Bu sayede Twitter da birinci aşama yayılım kanalı oldu. Yani aslında yeni bir virüsten bahsetmiyor ama yeni bir yayılım kanalında bahsediyoruz."

Virüslere karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Yılmaz, "Kurumlar mutlaka bir güvenlik ağ geçidi kullanmalı. Zira bu cihazların temel amacı hem birinci aşamadaki adresleri takip ederek yayılımı engellemek, hem de ikinci aşamaya ulaşması halinde zararlı yazılımın indirilmesine engel olmaktır" dedi.

Yılmaz, sosyal medya kullanıcılarına, bilgisayarlarında veya mobil cihazlarında mutlaka güncel bir antivirüs programı bulundurmalarını tavsiye etti. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Öncelikle her sosyal medya linkine güvenmeyin. Sosyal medya hesaplarındaki bazı linkler, kullanıcıları sahte ve virüslü sitelere yönlendirebilir, kişisel ya da finansal bilgileri elde etmeyi hedefliyor olabilir. Merak duygusuyla, gelen şüpheli mesajlardaki linklere tıklamayın. Hesabınızdan, tanımadığınız kişilerin takip edildiğini veya kontrol dışı twitler gönderildiğini fark ettiyseniz virüs bulaşmış olabilir. Virüslerden korunmak için Twitter'da tanımadıklarınızdan DM almak istemediğinizi belirten ayarı yapın. Ayrıca izinli uygulamalar listesinden bilmediğiniz uygulamalarınızın izinlerini kaldırıp Twitter şifrelerinizi sıfırlayın."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri