'Uçan Saray' Türkiye'ye geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın yeni uçağının azami menzili 12 bin 501 km ve Başbakan bu uçak ile Türkiye'den Amerika'ya yakıt ikmali yapmadan gidebilecek. ABD'deki Savannah Georgia'daki üretim tesislerinde testten geçirilen uçak, bugün saat 08:50'de Atat

Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın yeni uçağının azami menzili 12 bin 501 km ve Başbakan bu uçak ile Türkiye'den Amerika'ya yakıt ikmali yapmadan gidebilecek.

ABD'deki Savannah Georgia'daki üretim tesislerinde testten geçirilen uçak, bugün saat 08:50'de Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.

Uçak, burada hangara çekildi. Tescili "TC DAP" olan uçak, sertifikasyon işleri tamamlandıktan sonra Ankara'ya gönderilecek. 18 koltuklu uçak, 12 bin 501 kilometreyle dünyanın en uzun menzilli iş jeti olarak kabul ediliyor.

Arka bölümü toplantı salonu haline getirilebiliyor. Uçakta ayrıca, EVS olarak adlandırılan yükseltilmiş görüş sistemi, kızılötesi kamera görüntülerini kokpitteki ekrana yansıtılacak. Böylece pilotlar gece veya sis, pus gibi görüşün düşük olduğu şartlarda sorunsuz yaklaşıp inebilecek.

ABD'den, 'iç donanımı ve boyası ile hazır halde' İstanbul'a getirilecek uçağa, burada herhangi bir işlem yapılmayacak. THY Teknik teknisyenleri de ABD'deki eğitimlerini tamamlayarak daha önce İstanbul'a dönmüştü.

Tescili TC-DAP (Doğu Anadolu Projesi) olacağı belirtilen Başbakanlık uçağının, dizayn edilecek ekstra sistemlerle maliyetinin 60 milyon doları bulduğu öğrenildi. G550, 12 bin 501 kilometre menzili ile dünyanın en uzun menzilli iş jeti.

Yolcu kapasitesi Başbakanlık'ın isteğine göre 18 koltuklu olarak planlanan uçak, İstanbul'dan yakıt ikmali yapmadan batıda Los Angeles, doğuda Avustralya'nın Darwin şehrine uçabiliyor. Arka bölümü toplantı salonu haline getirilebilen uçakta, uzun uçuşlarda koltuklar 180 derece yatırılabiliyor.

Uçakta ayrıca, EVS olarak adlandırılan yükseltilmiş görüş sistemi, kızılötesi kamera görüntülerini kokpitteki ekrana yansıtıyor. Böylece pilotlar gece veya sis, pus gibi görüşün düşük olduğu şartlarda sorunsuz yaklaşıp inebiliyor.

Pilotlar, uçuş verilerini HUD olarak adlandırılan baş üstü ekranından takip edebiliyor. Benzer sistem, F-16 gibi savaş uçaklarında da bulunuyor. Kabindeki telsiz, telefon gibi haberleşme sistemleri istenildiğinde kriptolu olarak kullanılabiliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Menzili: 12 bin 501 km

Seyir Yüksekliği: 15 bin 545 metre

Maksimum Kalkış Ağırlığı: 41 bin 277 kg

Yolcu Kapasitesi: 14 ila 18 arasında değişiyor

Gövde Uzunluğu: 29.4 metre

Yükseklik: 7.9 metre

Kanat Açıklığı: 28.5 metre

Kabin Uzunluğu: 15.3 metre

Kabin Yüksekliği: 1.88 metre

Kabin Eni: 2.24 metre


İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri