Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 170 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan Eylül ayı beklenti anketine göre, dolarda, katılımcıların yüzde 54'ü önümüzdeki ay, yüzde 67'si önümüzdeki altı ay, yüzde 45'i de önümüzdeki bir yıl artış bekliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Eylül ayı "Beklenti Anketi'ni açıkladı. Yüz yetmiş üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan 2015 yılı Eylül ayı anketine ilişkin soru bazında değerlendirmelere göre; katılımcıların gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak yüzde 49'u önümüzdeki ay değişim beklemezken, yüzde 62'si önümüzdeki altı ay, yüzde 45'i ise önümüzdeki bir yıl artış bekliyor.
Dolarda, katılımcıların yüzde 54'ü önümüzdeki ay, yüzde 67'si önümüzdeki altı ay ve yüzde 45'i önümüzdeki bir yıl artış bekliyor. Euroya ilişkin olarak katılımcıların yüzde 53'ü önümüzdeki ay, yüzde 60'ı altı aylık dönem ve yüzde 44'ü önümüzdeki bir yıl için artış bekliyor.
BORSADA DEĞİŞİM BEKLENMİYOR
Katılımcıların yüzde 45'i önümüzdeki ay, 34'ü önümüzdeki altı ay BIST-100 endeksine ilişkin değişim beklemezken, bir yıl için yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı ise yüzde 56 olarak gerçekleşti. BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak önümüzdeki ay ve önümüzdeki altı ay katılımcıların sırasıyla yüzde 55'i ve yüzde 42'si değişim beklemezken, yıllık dönem için artış beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 51 olarak gerçekleşti.
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 67'si önümüzdeki ay, yüzde 56'sı önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 46 olarak gerçekleşti.
Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 56 ile çoğunluğu değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için koşullarda iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 54 olarak gerçekleşti.
YABANCI YATIRIMCI ORANI
Katılımcıların yüzde 52'si önümüzdeki ay, yüzde 40'ı önümüzdeki altı ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 42 olarak gerçekleşti. Reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak katılımcıların yüzde 55 ile önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemde artış beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 55 oldu.
BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin katılımcıların yüzde 60'ı önümüzdeki ay, yüzde 45'i önümüzdeki altı ay, yüzde 40'ı önümüzdeki yıl değişim beklemedi.
Katılımcıların yüzde 67'si önümüzdeki ay, yüzde 52'si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken yüzde 47'si önümüzdeki bir yıl BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacminde artış olacağını bekledi. VİOP işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların yüzde 60'ı önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 56 olarak gerçekleşti.
Katılımcıların yüzde 55'i yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak önümüzdeki ay, yüzde 45'i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı yıllık dönem için yüzde 60 olarak gerçekleşti. Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 51'i önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisi ağırlık kazanmış ve sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 67 ile çoğunluğu oluşturdu. MKYO net aktif değerine ilişkin olarak, katılımcıların yüzde 62'si önümüzdeki ay, yüzde 48'i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 55'e ulaştı.