TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Balıkesir Tanıtım Günleri etkinliğine gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Cemil Çiçek, Yargıtayın Balyoz Planı davası kararına ilişkin soru üzerine, insani açıdan cezalara üzüldüğünü ifade etti. "Keşke bu sıkıntılı durumlara gelmeseydi de bu işleri tartışacağımıza daha başka şeyleri tartışsaydık, enerjimizi, güçümüzü bu işler üzerinden tüketmeseydik" diyen Çiçek, Yargıtayın verdiği kararların kısmen onama, kısmen de bozma olduğunu söyledi.
Onananlar bakımından ayrı bir yargılamanın bundan sonra da devam edebileceğini, yargı yolu, olağanüstü kanun yolları ve başka türlü mekanizmaların bulunduğunu aktaran Çiçek, bozma kararları açısından da yine ilk derece mahkemesinde yapılacak bir kısım işlemler olduğunu bildirdi.
Tartışmaların, sonuçlar üzerinden yürütüldüğünü ifade eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bence ortaya çıkan her somut sonucu tartışmak yerine, iki senedir bütün uğraşlarıma, çabalarıma rağmen bir şeyi tartışamıyoruz. O da şudur: Türkiye'de yanlış kurallar varlığını sürdürdüğü sürece, yanlış Anayasa, Türkiye'ye dar gelen, koyduğu hükümler itibarıyla her gün yeni sorunlar çıkmasına imkan veren bu Anayasa yürürlükte kaldığı sürece, biz daha böyle sorunları hep tartışmaya açacağız. Kişisel demeçlerle biz bu meseleyi geçiştiriyoruz.
Onun için bir an evvel sadece şu veya bu sonucu tartışmak yerine bunu tartışalım. Esas itibarıyla siyaset hukukundaki bu yanlış kuralları bu kadar zaman geçmesi ve çabaya rağmen halen düzeltemedik.
Anayasa'nın 14, 76, 83 ve 84. maddeleri, tam da sorduğunuz sorular açısından mutlaka düzeltilmesi, yenisinin yazılması gereken maddeler. 19 Ekim'de Anayasa çalışmalarıyla ilgili ikinci seneyi tamamlamış olacağız. Bakın bu sorunlara her geçen gün daha fazla çanak tutan bu maddeler burada durduğu sürece siz de bu soruları bize sormaya devam edeceksiniz."
"Sonuçları tartışmaya devam ediyoruz"
Dört siyasi partinin söz konusu 4 maddeyle ilgili henüz bir uzlaşı ortaya koyamadığını anlatan Çiçek, "Yarısı kırmızı, yarısı yeşil ama biz sonuçları tartışmaya devam ediyoruz. Milletvekili tutuklanabilir mi? Milletvekili yargılanabilir mi? Milletvekili gözaltına alınabilir mi? Teorik olarak alınamaz. Hepimiz alınamaz diyorsak o zaman bu Anayasa'daki bu ilkel hükümler halen varlığını niye sürdürüyor? diye konuştu.
Mahkeme kararlarının elbette tartışılması gerektiğini ifade eden Cemil Çiçek, "Ama siyaset hukukunun önümüze koyduğu bu sorunları ve buna karşılık da neden 2 senedir bir şey yapamadığımızı da tartışalım. Umut ederim ki vakit çok da geç olmadan, daha da geçikmeden bu olaylar, bir araya gelip yeni bir başlangıç ve bu yanlışları ortadan kaldırmak bakımından bize bir imkan versin, fırsat versin bunu temenni ediyorum" değerlendirmesini yaptı.
"Engin Alan ile ilgili son durum ne olacak?" sorusu üzerine Çiçek, "Aynı şeyi söyledim. O maddelere bakarsanız ne olduğu orada bellidir. Onun için sonucu olumluya çevirmek istiyorsak yanlış kuralları değiştirmemiz lazım" ifadesini kullandı.