Yargıtay'da, 361 sanıklı Balyoz Planı davasının temyiz incelemesini yapacak hakimler için özel güvenlikli oda düzenlendi. Bin 45 klasörden oluşan dava dosyasının konulduğu özel odanın girişine ve koridorun kapısına şifreli kilit yerleştirildi...
Yargıtay'da, aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller H. İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının temyiz incelemesini yapacak hakimler için ''yüksek güvenlikli oda'' hazırlandı.
Yargıtay, kamuoyunun yakından takip ettiği ve ülke gündeminde geniş yer bulan dava dosyasının temyize götürülmesi ardından dosyanın daha da güvenli incelenebilmesi için özel tedbirler aldı.
Yargıtay Ceza Dairelerinin taşındığı akıllı binada hazırlanan özel odanın girişine ve koridorun kapısına şifreli kilit sistemi kuruldu. Şifre sadece dava dosyası üzerinde çalışacak hakimlere verildi. Dosya üzerindeki incelemenin tamamlanması ardından, oda ihtiyaç halinde başka dosyaların incelenmesinde de kullanılabilecek. Bu durumda oda için yeni şifre belirlenecek.
Bin 45 klasörden oluşan dava dosyasının konulduğu oda ve koridor, 24 saat kamera sistemiyle izleniyor. Yargıtay Başkanlığı ayrıca dava dosyasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından geldiği 17 Haziran günü, Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazarak, güvenliğin artırılmasını istedi. Bu kapsamda oda ve çevresindeki özel güvenlik ile emniyet güçlerinin sayısı artırıldı.
Yargıtay Genel Sekreterliği duruşmaya hazırlanıyor
Temyiz duruşması olması nedeniyle hiçbir sanığın katılmayacağı duruşmada, 120 sanık avukatının savunma yapması bekleniyor. Bu nedenle duruşma, Yargıtay konferans salonunda yapılacak. 361 sanıklı davanın duruşmaları, sanık avukatlarının savunmaları tamamlanıncaya kadar adli tatilde de kesintisiz devam edecek.
Konferans salonu, duruşma salonu şeklinde dizayn ediliyor. Bu kapsamda, yeni kürsü yaptırılıyor. Salondaki ses sistemi yenilendi. 297 kişi kapasiteli salon, kürsüye yakın koltukların kaldırılması nedeniyle 245 kişi alabilecek. Duruşmaları muhabirler takip edebilecek ancak kamera kaydı ve fotoğraf çekimi yapılamayacak.
Duruşmaya katılacaklar için yaka kartları hazırlandı. Yargıtay girişinde kimlik karşılığı alınacak kartlar, salon girişinde barkod sistemiyle okutulacak. Kartı olmayanlar içeri alınmayacak. Salona girişte, sanık avukatları ve basın mensuplarının ardından sanıkların ailelerine öncelik verilecek. Yargıtay Genel Sekreterliği, duruşmanın yapılacağı gün için de emniyete yazı yazarak ek güvenlik tedbiri istedi.
Yeni nizamiye duruşmaya yetişecek
Bu arada, Yargıtay'ın güvenlik önlemlerini artırmak için yapımına başladığı Vekaletler Caddesi'ndeki yeni nizamiyenin inşası da tamamlandı. Yargıtaya daha önce birçok kapıdan yapılan ziyaretçi girişleri artık bu nizamiyeden yapılacak. Diğer kapılara turnike konularak, yalnızca çalışanların girmesi sağlanacak. Bina içindeki güvenlik noktası yeni nizamiyeye taşınacak. Üst aramaları ve kart değişimi burada yapılacak.
Tebliğname
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran'da Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderdiği tebliğnamede, Balyoz Planı davasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının onanmasını istemişti.
Tebliğnamede, 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzelterek onaması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması, 1 sanık hakkındaki beraat kararının ise bozulması talep edilmişti.