Yasemin Adar Yiğit Kimdir? Nereli ve Kaç Yaşında?

Milli güreşçi Yasemin Adar Yiğit Kimdir? Nereli ve Kaç Yaşında? İşte tüm detaylar...

2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye'yi güreş kategorisinde temsil eden "Yasemin Adar Yiğit Kimdir? Nereli ve Kaç Yaşında?" İşte kariyeri ve hayatına dair tüm detaylar....

Yasemin Adar Yiğit Kimdir?

Yasemin Adar Yiğit, 6 Aralık 1991'de Balıkesir'de doğan, Türk güreşinin önde gelen isimlerinden biridir. Serbest stil 76 kilo kategorisinde mücadele eden Adar, Balıkesir Büyükşehir Belediyespor bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. İki kez dünya şampiyonu (2017, 2022) ve yedi kez Avrupa şampiyonu (2016, 2017, 2018, 2019, 2022, 2023, 2024) olan Adar, 2020 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanarak Türkiye'ye kadınlarda güreşte ilk madalyayı getirmiştir.

Yaşamı ve Kariyer Başlangıcı

Yasemin Adar, Balıkesir'in Çiçekpınar köyünde doğmuş, Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesi'nde öğrenim gördüğü sırada hentbol ve atletizm ile ilgilenmiştir. Atletizmde gülle atma dalında Türkiye dördüncüsü olan Adar, 2011 yılında Balıkesir Gençlik Spor Kulübü'nde güreş kariyerine başlamıştır. Temel güreş eğitimini antrenörler Kemal Kurt ve Aslan Seyhanlı'dan alan Adar, Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndan mezun olmuş ve Niğde'de beden eğitimi öğretmenliği yapmıştır. Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu'nda yüksek lisansına başlamış, 2021 yılında Erdem Yiğit ile evlenmiştir.

Uluslararası Başarılar

Yasemin Adar, uluslararası alandaki ilk büyük başarısını 2013 Mersin Akdeniz Oyunları'nda 72 kg kategorisinde altın madalya kazanarak elde etti. 2016 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 75 kilo kategorisinde altın madalya kazanarak Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan ilk Türk kadın güreşçi oldu.

2017 yılında Paris'te düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda 75 kiloda altın madalya kazandı ve Türkiye'nin dünya şampiyonu olan ilk kadın güreşçisi olarak tarihe geçti. 2018'de ENKA Spor'a transfer olan Adar, aynı yıl Avrupa Şampiyonası'nda 76 kiloda altın madalya ve Dünya Güreş Şampiyonası'nda gümüş madalya aldı.

2020 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanarak Türkiye'ye kadınlarda güreşte ilk Olimpiyat madalyasını getiren Yasemin Adar, 2022'de Avrupa Güreş Şampiyonası'nda ve Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı.

Son Dönem Başarıları

2023 yılında Zagreb'de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Adar, 2024 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda yedinci kez Avrupa şampiyonu oldu. Aynı yıl Bakü'de düzenlenen Avrupa Güreş Olimpiyat Elemeleri Turnuvası'nda Türkiye'ye Paris 2024 Olimpiyatları'nda kadınlar serbest stil 76 kiloda kota kazandırdı.

Yasemin Adar Yiğit, güreşteki üstün başarısıyla Türkiye'nin gururu olmaya devam ediyor ve genç sporculara ilham kaynağı olmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri