Yerli otomobille ilgili eleştirilere yanıt verdi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, milli otomobille ilgili eleştirilere ilişkin, "Prototipler, iletişim kazası değil, iletişim stratejisidir. "Bazı bilgileri önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağız" dedik. Yahu onları bari bekleseydiniz" dedi.I

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, milli otomobille ilgili eleştirilere ilişkin, "Prototipler, iletişim kazası değil, iletişim stratejisidir. "Bazı bilgileri önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağız" dedik. Yahu onları bari bekleseydiniz" dedi.

Işık, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından TÜBİTAK bünyesinde kurulacak olan Motor Mükemmeliyet Merkezinin mutabakat töreninde konuştu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde kurulacak olan Motor Mükemmeliyet Merkezinin Mutabakat imza törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde düzenlenen törene Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, TÜBİTAK yetkilileri ve motor üreticisi olan sanayiciler katıldı. Törende konuşan Fikri Işık, "Yerli otomobilin prototiplerini paylaştığımızda bazıları iletişim kazası" dedi. Kaza değil iletişim stratejisidir. "Bazı bilgileri önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağız" dedik. Yahu onları bari bekleseydiniz" dedi.

Türkiye'nin kamyon, traktör ve tarım makinası, jeneratör, iş makinaları ve menzil uzatıcı motorlar konularında yerli üreticiler oluşturulması hedefiyle 15 sanayicinin mutabakat imzaladığı Motor Mükemmeliyet Merkezi, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde hayata geçiyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde kurulacak alanda, içten yanmalı motor dinamometreleri ve emisyon ölçüm sistemleri, araç tahrik sistemi dinamometreleri, enjektör ve pompa test sistemleri, egzoz arıtma sistemleri için test cihazları ve elektronik kontrol ünitesi geliştirilmesine yönelik altyapı kurulacak.

"DÜNYADA TÜRK MOTORLARI KULLANILACAK"

Merkezin mutabakat töreninin açılışında konuşan TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, "İnşallah sanayimizle yakından çalışarak hem traktör hem kamyon hem de otomotiv sanayisinde önemli bir adımı bugün gerçekleştiriyoruz. İleri ki yıllarda dünyada, Türk motorları yaygın bir şekilde kullanılacak. Hem kamyoncular hem otobüsçüler hem de otomobilciler bu motorları kullanacaklar. Bu bize havacılıkta diğer alanlarda da önemli katılım aracı olacaktır" dedi.

"TÜRK MAKİNE SANAYİSİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI"

Tunaboylu'nun ardından söz alan Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, "Bir hayalin hayata geçmesi için kurulum protokolünü imzalamak için burada toplandığımız Motor Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye ve Türk makine sanayi için bir dönün noktasıdır, aydınlanmadır. Ümidin gerçeğe döndüğü noktadır, cesaretin vücut bulduğu noktadır. Bunu gözüm kapalı, çok inanarak söylüyorum. Ama bunu başarı noktasına getirmek başta biz sanayiciler olmak üzere hepimizin görevi ve sorumluluğudur" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN BİLGİ BİRİKİMİNİ BURADA TOPLAYACAĞIZ"

Törende söz alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, "Burada 15 sanayicimizin imza atacağı, 4 kamu kurumumuzun imza atacağı bir önemli protokolü hayata geçireceğiz. Sadece bununla kalmayacağız. Türkiye'nin tüm motor ile olan birikimini burada toplayacağız. Üniversitelerimizin tüm birikimini artık ekonomik faydaya dönüşmesi için burada ilk adımı atacağız. Hayırlı olsun uğurlu olsun inşallah" şeklinde konuştu.

Konuşmasında yerli otomobile değinen Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti:

"Birkaç gün önce prototiplerini tanıttık, yerli otomobille ilgili startı verdik bismillah dedik. Bugün bakıyorum bazı gazetecilerimiz iyi niyetli yazmışlar, teşekkür ediyorum. "İletişim kazasıdır" diye yazmışlar. Hayır iletişim kazası değil iletişim stratejisidir. Biz ilk gün prototipleri paylaştık. Ama "Bazı bilgileri önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağız" dedik. Arzumuz şuydu, bu tartışılsın. Ama bazı art niyetliler maalesef hemen bu olayı değersizleştirme gayretine girdi. "Bu çakma bu devşirme." Yahu bir bakın. "Bazı bilgileri sizinle paylaşacağız" diye size söyledik. O bilgileri bekleseydiniz bari değil mi?"

"40 YILDA BİR GELEN FIRSATI BU KEZ TEPMEK İSTEMİYORUZ"

Teknolojinin paradigma değişimi yaşadığı bu dönemde bir fırsat yakalandığını düşündüklerini anlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "30-40 yılda bir önümüze gelen bir fırsatı iyi değerlendirelim, yarın bu ülkenin çocukları, "Yahu yine bir fırsatı daha kaçırdılar. Ve bizi diğer ülkelerle, Türkiye'nin liginde olması gereken ülkelerle yarışmaktan alıkoydular" diye suçlamasın. Bunun için çok ciddi çok samimi bir gayret gösterdik. İşte bu çalışmayı yapan ekibimiz burada."

"1 MİLYAR EURO'LUK MALİYETİ 40 MİLYON EURO'YA BİTİRDİK"

Önlerinde iki yol olduğunu hatırlatan Işık, "ya bir prototipi sıfırdan her şeyi ile biz yapacaktık. Ki bunun maliyeti en az 3 yıl, ortalama 5 yıl ve yaklaşık 1 milyar dolar. Bu hem uzun hem de pahalı bir mantık. İkinci yolsa, bu konuda kendini ispatlamış, fikri mülkiyet haklarını satın aldığımız, bize en az 3-5 yıl kazandıracak bir işbirliği anlaşmasıdır. Saab 9-3 bizim için çok uygun platform. Üretimde değil ama her türlü tip onay belgeleri alınmış, sertifikasyonları yapışmış "Bismillah" deyip başlayacağımız bir platform" dedi.

"SAAB 9-3'E TÜBİTAK TEKNOLOJİSİNİ YÜKLEYECEĞİZ"

Amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek olmadığını anlatan Işık, şunları söyledi: "Biz bu platformu satın aldığımızda fikri mülkiyet hakları için 40 milyon Euro ödedik. 1 milyar Euroya bize mal olmasına ve ortalama 5 yıl gerektiren bir süreci biz 1 yıldan daha az bir süreye ve 40 milyon Euroya bitirmiş olduk. Şimdi sektördeki herkes bunun değerini biliyor. Şimdi daha proje yeni başlıyor. TÜBİTAK'ın sahip olduğu teknolojiyi inşallah 9-3 platformuna yükleyeceğiz. Yeni teknolojileri burada hep birlikte geliştireceğiz. Bizim için bu araç, yerli otomobil projesi sadece bir marka Türk markası üretme projesi değildir. Aynı zamanda, paradigma değişimine uğrayan teknolojik dönüşümde Türkiye'nin teknoloji geliştiren, üreten ülke olma projesidir."

"YERLİ OTOMOBİLİ SIFIRDAN ÜRETMEK AMERİKA'YI YENİDEN KEŞFETMEKTİR"

Şu an içerisinde bulunduğu TÜBİTAK'ın, batarya teknolojisinde ciddi bir birikimi olduğunu anlatan Işık, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim bunu ticarileştirmemiz lazım ki, bunu sürekli geliştirelim. Maliyetleri azaltalım. Daha ucuz, uygun ve kaliteli ürünler üretmeye devam edelim. Bunu ticarileştirmenin en doğru yolu hem kendi otomobilinizi yapmak hem de onun bataryasını Türkiye'de üretmek. Biz bu anlayışla yola çıktık. İyi niyetli eleştirilerin tamamına içtenlikle teşekkür ediyorum. Ama daha fotoğrafın tamamı ortaya çıkmadan, büyük bir acelecilikle "Bu devşirmedir, çakmadır" ifadesini art niyetli kullananlara da hiç saygı duymadığımı ifade etmek istiyorum. Niye? Çünkü bir otomotiv işinden anlayan biri iseniz, bu işi sıfırdan üretmenin Amerika'nın tekrar keşfetmek olduğunu bilmeniz lazım."

"MOTOR MÜKEMMELİYET MERKEZİ 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GETİRECEK"

Hayatımızın her alanında olan bu motoru maalesef Türkiye'de üretip piyasaya satamadığımızı anlatan Işık, şunları söyledi:

"Türkiye'de kendi ihtiyacı olan motoru üreten firmalarımız var. İşte bu Mükemmeliyet Merkezi önce tasarım sonra prototip üretimi ve test merkezini içeren müthiş bir çalışma. Burada biz ciddi bir yatırım yapacağız. Özel sektörümüze yük vermek istemiyoruz. İlk kurulum maliyetini devlet olarak biz karşılayacağız. Ama ondan sonraki maliyetlere ortak olacağız. 15 sanayicimiz, kendi üretiminde ihtiyaç duyduğu her türlü çalışmayı, buradaki program dahilinde yapacak. 3.5 milyar dolar ithalat yapan bir ülke, inanıyorum ki bu Mükemmeliyet Merkezinde ortaya çıkacak sonuçları ticarileştirecek ve belki 10 milyar dolar üzerinde ihracat yapan bir ülke konumuna gelecek. Biz dünyaya mal satmak için fellik fellik dolaşıyoruz değil mi? Bunu önlemenin yolu nitelikli Ar-Ge'dir. Nitelikli Ar-Ge'yi de inşallah bu Mükemmeliyet Merkezi'nde yapacağız. Bu projede bizim, gerçekten Türkiye'ye örnek bir kamu-üniversite-sanayi işbirliğini ortaya koyma hedefimiz var."

"1961'DE 10 MOTOR YAPAN TÜRKİYE'NİN 2015 YILINDA YAPMAMASI İÇİN BAHANE OLAMAZ"

Türkiye'de herkesin 1 tane Devrim otomobili yapıldığını bildiğini anlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asıl 4 otomobil yapılmıştır Devrim'de. Fakat bu 4 araba için de 10 motor yapılmıştır, 129 günde. 1961 yılında bunu yapan Türkiye'nin 2015 yılında bunu yapmaması için bir sebep, gerekçe bahane yok. O zaman "Haydi Bismillah" demek lazım."

Konuşmaların ardından 15 sanayicinin katıldığı törenle Motor Mükemmeliyet Merkezi protokolü imzalandı. İmzaların ardından Bakan Işık ve beraberindeki protokol, katılımcı üreticileri tebrik etti. Tören, Bakan Işık, sanayiciler ve katılımcılarla birlikte toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri