Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yerli uçak projesinde lisansını alacakları bir uçak modelini modifiyelerle 4-6 yıl içinde Türkiye'de üreteceklerini belirterek, aynı anda da özgün bir uçak modelinin yerli üretim projesine başlamayı hedeflediklerini söyledi.
İstanbul Ticaret Odasından (İTO) yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Yıldırım, İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Meclis Başkanı Şekib Avdagiç ve beraberlerindeki heyeti kabul etti.
Bakan Yıldırım, kabulde yaptığı konuşmada, yerli uçak projesinde önce lisansını alacakları bir uçak modelini modifiyelerle 4-6 yıl içinde Türkiye'de üreteceklerini belirterek, aynı anda da özgün bir uçak modelinin yerli üretim projesine başlamayı hedeflediklerini ifade etti. Yıldırım, şunları kaydetti:
"Lisanslı uçak üretim projesiyle aynı anda başlamak üzere kendi özgün uçak modelimizin üretim projesine start vereceğiz. Bunu tamamlamamız 10 yılı bulacaktır. Hedefimiz 10 yıl sonra özgün uçağımızı uçurmak. Türkiye'de uçak gibi katma değeri yüksek, yan sanayileriyle birlikte kümelenmenin olduğu bir üretime ihtiyaç var."
Türkiye'deki raylı sistem pazarının büyüklüğüne de dikkati çeken Yıldırım, Türkiye'nin çevresinde 75 milyar dolarlık bir raylı sistem pazarı olduğunu, Türkiye'de raylı sisteme ürün temin eden 450 civarında üretici grubu oluştuğunu, Eskişehir'de birinci sınıf vagon imal edildiğini, ilk vagon teslimatını da İngiltere'ye yapacağını bildirdi.
İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise milli uçak projesine gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Çağlar, büyük bir trafik yoğunluğu yaşanan Atatürk Havalimanı'nda geliştirilecek projelere de katkı verecebileceklerini ifade ederek, İstanbul Ticaret Odasının faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
İTO heyeti daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti.