Yaklaşık 1.7 milyon öğrencinin girdiği Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) bilgisayarın kurguladığı cevap şifresinin kırıldığı iddiası paniğe yol açtı. ÖSYM Başkanı Ali Demir, iddialar üzerine sınav hizmetleri ekibi ile kurumda sabahlarken, kurumdan "Her adayın soru kağıdı, soru sıralaması ve cevap şıkları farklı" açıklaması yapıldı. Ancak bu açıklama, "Sınav cevap kağıtlarını okumayı sağlayan şifrenin kırılmış olabileceği" kaygısını ortadan kaldırmadı.
Şimdi ÖSYM'de, bilgisayar sisteminin, sınav kağıtlarını farklı soru sıralaması ve cevap şıkları ile okumasına imkan veren özel kurgunun dışarı sızdırılıp sızdırılmadığı araştırılıyor. ÖSYM yönetimi şifre iddiası için kurum içinde yeniden 'köstebek' araştırması da başlattı. Özellikle alt ve orta kademe çalışanları arasında şifreli cevap tezini doğrulayacak bir formülasyonun geliştirilip geliştirilmediği inceleniyor.
ŞOKE EDEN İDDİA
ÖSYM'nin basına dağıttığı kitapçıkta temel matematik testi başta olmak üzere bazı soru türlerinde sonuç veren bir şifre bulundu. İddiayı, Artvinli avukat Ayla Varan ile dershane sahibi Fahri Akyüz gündeme getirdi. Varan, yeğeninin, cevap şıklarının her aday için farklılaştırılmasından kuşkulanarak yaptığı araştırma sonunda sürprizle karşılaştığını öne sürdü. Buna göre, cevap şıklarının altına, sayısal olarak küçükten büyüğe doğru sıralama yapıldığında sorunun doğru cevabında şıklar çakışıyor. ÖSYM yönetimi, sadece basına dağıtılan soru ve cevap versiyonunda teyit edilen şifrenin, 1.7 milyon aday için ayrı ayrı üretilen testlerle uyumlu olmadığını savundu.
Ancak bilgisayar yazılımı ile oluşturulan şifrenin yanına, uzman bir ekibin ayrıca bir şifre daha eklemesi formülü geliştirildi. Böylece ikili şifre sistemi ile Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) ilişkin soru işaretlerinin ortadan kaldırılması öngörüldü.
BASIN AÇIKLAMASI
1 Nisan akşamı internette yayılan "şifre" iddiası üzerine ÖSYM'de olağanüstü durum ilan edildi. YGS'nin kamuoyuna duyurulan tek nüshasına uygulanan ve matematik sorularının 36'sını doğru yanıtlamaya imkan veren şifre, örneklem yoluyla çok sayıda soru kağıdı ve cevaplarına uyarlandı. Bu karşılaştırmada "birebir uyum" belirlenmedi.
Ancak bilgisayarın farklı kağıtları, farklı soru sıralaması ve cevap şıkları ile okumasına imkan veren özel kurgusunun çözülüp çözülemediği kaygısı ilk incelemede giderilemedi. ÖSYM yönetimi, dün yaptığı yazılı açıklamanın, 1.7 milyon öğrenci ve ailesini yatıştıramadığını gözeterek, bugün saat 11.00'de basın toplantısı ile zihinlerde tereddüt yaratan soruları giderme kararı aldı.