Düşen yıldırımlar nedeniyle son 4 günde 3 kişinin hayatını kaybettiği Kütahya'da yapılan araştırmalar yüklü bulutların yukarıya çıkmasına işaret ediyor.
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesine bağlı Hacımahmutlar köyünde, 4 Haziran'da yüksek bir noktada bir çoban; üç gün sonra da tarlada çapa yapan 7 kadından 2'si yağmurdan korunmak için sığındıkları kavakların altında yıldırım çarpması sonucu hayatlarını kaybetmişti.
Yıldırım düşmesi olayını araştırmak üzere Kütahya Valisi Kenan Çiftçi'nin direktifleri ile bölgeye gönderilen Dumlupınar Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Yıldız, incelemeler yaptı. İncelemeleri ile ilgili açıklama yapan Yıldız, her bir mekanın göz önüne alındığında, dünyada yıldırımın düşme olasılığının 600 binde bir olduğunu, bu olasılığa rağmen dünyanın çeşitli yerlerinde farklı hava değişimlerinin olduğunu, büyük havaların birbirleriyle karşılaştığı noktalarda fazla yıldırım düşmesine rastlandığını belirtti.
Doç. Dr. Yıldız, fazla yük taşıyan bulutların sıcak yüklerin yukarı doğru çıkışı ve soğuk havanın aşağıya inişi şeklinde ve yerden kendine bir akış sağlaması üzerine bir yol bulabileceğini, bunda da yerin yüksekliğinin etken olacağının altını çizdi. Yıldız, şunları dile getirdi: "Birkaç gün önce bir çoban vefat etti. İkisi de dün hayatlarını kaybetti. Arkadaşlarımızla birlikte yerin maden yapısı, yeraltı sularının sıcaklığını araştırdık. Kütahya'nın birçok noktasında bu var. Düşüncemiz, bu sıcaklığın nemin fazlalaşmasını ve yüklü bulutların daha çabuk yukarıya çıkmasını sağladığı yönünde, ama bunlar araştırmaya açık konular. Burasının 20 kilometre yakınında Balkanlar ve Akdeniz'den gelen iki hava akımının buluştuğunu öğrendik. Bu da incelemeye açık bir nokta olarak gözümüze çarpıyor. Nem fazlalığı, yüklü bulutların yoğunluğu dünyanın her yerinde olabilir. Kütahya'ya özgü sıcak ve soğuk farkının fazla olması, bu etkili olabilir. Yüklü bulutların nemden ve yeraltı sularından kaynaklı fazla yüklenmesi olabilir. Yukarıdaki yüklü bulutların yere akış bulduğu noktada 500 bin voltluk akımın yere ulaşmasıdır yıldırım. Bir şehir cereyanı 220 volt ve bir insanı öldürebilmektedir. Yanma yakma şeklinde etki edebilir. Yüzde 100 korunabilme imkanı fazla yok. Kişilerin metal maddeler içermeyen durumda bulunması bayanların takı takmaması, ellerinde metal herhangi bir alet bulundurmamaları. Burada çalışan bayanlarımız çapa yapıyormuş. En çok yıldırım düşme olasığılı yüzde 32 ile golf sopalarının olduğu mekanlardır. Burada fazla aşırı yağmur sonrası bayanlar kavak ağaçlarının altına sığınmışlar. Gördüğümüz ve incelediğimiz kadarıyla kavak ağaçlarında herhangi bir yanma veya yukarıdan yıldırımın düşmesi izine rastlayamadık. Bu da bize yıldırımın toprağa düştüğü ve o elektrik akımının yerde ilerleyerek bu ağacın gövdesinden yukarı çıkmaya çalıştığı izlenimi verdi. Bu yıldırımın düştüğü noktadaki ağaç izlerinden, ağacın o kısımları soyulmuş. Buralara yakın iki bayan vefat etmiş. Diğerlerinde soyulma daha aşağıda kalmış ve onlar da yaralı kurtulmuşlar. Yerde ilerleyen fazla yüklü bir elektrik akımının da insanlara zarar verebildiğini gördük. "
Yakın tarihlerde bu denli bir olayın olmadığını öne süren Hacımahmutlar köyü muhtarı Recep Karakur, "4 Haziran tarihinde yüksek bir noktada çoban bir abimiz vefat eti ve üç gün sonra da bu büyük olay meydana geldi. 7 bayan burada gördüğümüz tarlada çapa yaparken başlayan yağmurdan korunmak için kavakların altına saklanıyorlar. Traktör römorkunun altında kalan 3 kişiye bir şey olmuyor. Gök gürültüsünden sonra yıldırım düşüyor ve aynı saat ve dakikalarda aynı köye 3 ayrı yere yıldırım düşüyor. Burada da aynı saatte olay oldu. Cenazelerimizi defnettik. Yaralılar da hastanede tedavi görüyorlar. Daha önceki yıllarda bir bayanın ağaç altında yıldırım çarpması nedeniyle öldüğü konuşuluyor, ancak yakın tarihlerde böyle bir olaya rastlanmadı. " dedi.