Yılın kişisi Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan’ın 25 kişilik adaylar listesinde yer aldığı geçtiğimiz hafta açıklandığında basın yayın organlarında büyük ses getirmişti. Konuyla ilgili haberlerin internette özellikle sosyal paylaşım ağlarında hızla yayılmasıyla bir anda Türkiye’den Time’a oy a

Erdoğan’ın 25 kişilik adaylar listesinde yer aldığı geçtiğimiz hafta açıklandığında basın yayın organlarında büyük ses getirmişti. Konuyla ilgili haberlerin internette özellikle sosyal paylaşım ağlarında hızla yayılmasıyla bir anda Türkiye’den Time’a oy akını oldu. Erdoğan’ın anket sayfası Facebook’ta da 10 bin 587 kere paylaşılarak en çok önerilen içerikler arasına girdi.

Bugün itibarıyla, Erdoğan 67 bin 807 oy ve 100 üzerinden 91 puan ortalamasıyla birinci sırada. Erdoğan’ın ardından listenin ikinci sırasında 60 bin 720 oy ve 80 puanlık ortalamayla Lady Gaga yer alıyor. Yani Erdoğan’ın en yakın rakibiyle arasında 11 puan fark var.

OYLAMA SİSTEMİ FARKI AÇTI

Bu farkta Time’ın oylama sistemi de etkili. Şöyle ki okurlar ankete girdiğinde sadece bir adaya oy vermiyor. İsteyen okurlar 25 adayın tümünü, teker teker 100 üzerinden değerlendirebiliyor. Dolayısıyla Erdoğan’ı “Yılık Kişisi” yapmak isteyenlerin, diğer adaylara da düşük oy vererek, rekabeti engelledikleri tahmin ediliyor.

Bu arada Erdoğan’ın rakipleri arasında dikkat çekici isimler var. Bunlardan bazıları Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, ABD Başkanı Barack Obama, ABD’li televizyoncular Jon Stewart ve Stephen Colbert, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Apple CEO’su Steve Jobs, Şilili madenciler ve “İşsiz Amerikalı”.

MAVİ MARMARA ADAYLIKTA ETKİLİ OLDU

Ankette Başbakan Erdoğan’ın adaylık sayfasında Dan Fastenberg tarafından kaleme alınan tanıtım yazısı şöyle:

“İsrail’in Gazze’ye yardım götüren aktivistler filosu üzerine düzenlediği baskın uluslararası kamuoyunda büyük gürültü kopardığında, Türkiye’nin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söyleyecek bir şeyleri olması sürpriz değildi. Ne de olsa, Türk yardım grupları da filonun bir parçasıydı ancak Erdoğan’ın İsrail’i eleştirileri meselenin etrafında diplomatik manevralar yapmayı reddettiği için dikkat çekti. Erdoğan’ın, sürekli olarak “insanlık dışı devlet terörü”yle suçladığı İsrail’e yönelik eleştirel söylemleri, Ankara’nın İsrail ve ABD’yle sıcak ilişkileri düşünüldüğünde özellikle dikkat çekiciydi. Gerçekten de Erdoğan’ın açık sözlülüğü, Türkiye’nin diplomatik gücünü göstermeye hevesli olduğunun 2010’daki işaretlerinden biriydi. Jeopolitik dönüşümün en güçlü işareti ise Erdoğan’ın Brezilya eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yla birlikte İran’ın nükleer yaptırımlarına alternatif olarak sunduğu yakıt değiş tokuşu anlaşması oldu. Türkiye’de girişimciliğin patlamasını cesaretlendiren ve kendisini ‘Ermeni soykırımı’nı kabul etmeyen milliyetçi kanadın yanında yer alan Erdoğan, Türkiye’nin dengesiz Ortadoğu’da ağırlığını koymaktan kaçınmayacağını gösterdi.”

TIME'A ÇOK DA YABANCI DEĞİLİZ

Bu arada Türk kamuoyunun Time dergisinin açtığı anketlere gösterdiği bu büyük ilgi bir ilk değil.

Derginin 1999 yılında düzenlediği “Yüzyılın en etkili 100 insanı” anketinde Atatürk’ün aday gösterilmesiyle Türkiye’den internet kullanıcıları siteye hücum etmişti. Atatürk’ün birinci sıraya tırmanması üzerine Yunanlılar ve Araplar İngiltere eski Başbakanı Winston Churchill’e destek vermişti. Ancak daha sonra anlamsız kategorilerde de Atatürk ismi üst sıralara çıkınca dergi Atatürk’ü liste dışı bırakmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri