Emekli Deniz Albay Haluk Çağlar, Çanakkale Savaşı'nın sembol isimlerinden Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı 276 kilogramlık mermiyle Ocean zırhlısını batırmadığını söyledi. Öğretim üyeleri destekledi.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Zülfikar Güngör, Mevlana'yla özdeşleşen, 'Kim olursan ol gel, yine gel', sözlerinin Mevlana'ya ait olmadığını iddia
Türkiye'nin belki de en yaygın iki miti tartışma konusu oldu. İlki Çanakkale Savaşı'nın sembol isimlerinden Seyit Onbaşı'nın tek başına taşıdığı 276 kiloluk top mermisiyle Fransız Ocean gemisinin batırılması.
Geçtiğimiz hafta Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde rehberlere hizmetiçi eğitim veren emekli Deniz Albay Haluk Çağlar, Ocean'ın, nereden geldiği belli olmayan bir mermiyle battığını ileri sürdü. Seminerin ardından rehberlere dağıtılan kitapta da Seyit Onbaşı kısmı çıkarılmıştı.
İkincisi, Mevlana'nın olduğu bilinen "Yine gel, yine gel! Kim olursan ol, yine gel! Kâfir, mecûsî, putperest olsan da yine gel! Bu bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel!" sözleri. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Güngör, Diyanet TV'de yaptığı açıklamada bu sözlerin Mevlana'ya ait olmadığını iddia etti. Peki gerçek ne? İşte bu konularla ilgilenen uzmanların görüşleri:
'O mermiyi kim attı bilemeyiz'
Şahin Aldoğan
Bahçeşehir Üniversitesi Gelibolu 100.Yıl Araştırma Merkezi Danışmanı
O semineri ben de takip ettim. Rumeli Mecidiyesi'ndeki mermi ağırlıkları 140, 190 ve 215 kilogramdı. 276 değil. Albay, Ocean'ı Seyit Onbaşı'nın attığı mermi vurmamıştır diye bir şey söylemedi. Dedi ki, 'Seyit Onbaşı'nın attığı söylenen 215 kiloluk merminin menzili 11 kilometredir. Ocean zırhlısı ise 11 kilometrelik menzilin dışındaydı. Seyit Onbaşı o zırhlıyı daha uzun menzilli olan 140 ya da 190 kiloluk mermilerle vurmuş olabilir'. O mermiyi Seyit Onbaşı mı attı bilinmez ama merminin onun bulunduğu Rumeli Mecidiyesi'nden atılma ihtimali yüksek.
'Seyit Onbaşı efsaneleşmiştir'
Prof. Dr. Haluk Oral
Bahçeşehir Üniversitesi Gelibolu 100.Yıl Araştırma Merkezi Başkanı
Ocean zırhlısını Seyit Onbaşı'nın attığı merminin menzilinde olup olmadığını bilmiyorum ama Ocean'ın dümen düzeninin bir top mermisiyle bozulduğu yabancı kaynaklarda da yazar. "Ocean zırhlısı dümeni bozulduğu için mayınlara çarparak battı" diyebiliriz. Çanakkale Savaşı hatıratlarında örneğin Hilmi Şanlıtop'un, Seyit Onbaşı gibi sırtında mermi taşıyan başka askerler de anlatılır. Seyit Onbaşı efsaneleşmiştir.
'Mevlana'dan 200 yıl önce söylenmiş'
Doç. Dr. Nuri Şimşekler
Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü
''Gel ne olursan ol yine gel' rubaisi 30 yıldır gündemde. Mevlana'nın şiir divanına dikte edilmiş ve kendisinin zannedilerek atfedilmiş bir beyittir. Ancak 1368 yılına ait en eski ve muteber Divan-ı Kebir'de bahsi geçen rubai yer almamaktadır. Yapılan araştırmalar bu sözlerin Mevlana'dan 200 yıl önce Horasan Bölgesi'nde yaşamış olan din alimi ve sufi Ebu Said-i Ebul Hayr'a veya Efdalüddin Kaşani'ye ait olabileceğini gösteriyor.
'Sonradan uydurulmuştur'
Prof. Dr Adnan Karaismailoğlu
Mevlana Araştırmaları Derneği Başkanı
‘Nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok gibi ya da ben lafı söyleneyene bakarım' şeklindeki sözler de Mevlana'ya ait değildir. Bunlar sonradan uydurulmuştur.'
4 yıl önce gündeme geldi
Bu sözün Mevlânâ ’ya ait olmadığı, 2008 ’de yayınlanan Murat Bardakçı tarafından gündeme getirilmişti.