Trabzon’un Yomra ilçesi, doğuda Arsin, batıda Ortahisar, güneyde ise Gümüşhane’nin merkez ilçesiyle çevrilidir. 2023 yılı verilerine göre 49.721 nüfusuyla Trabzon’un dördüncü en kalabalık ilçesidir.
Yomra, 19 Haziran 1957’de 7033 sayılı kanunla ilçe statüsüne kavuşmuş, 4 Nisan 1959’da Trabzon’a bağlı bir ilçe olarak teşkilatlanmıştır. Eskiden "Durana" olarak bilinen ilçenin bugünkü adı, Ortahisar’a bağlı Yalıncak Mahallesi’nin eski adı "Gomera"dan türetilmiştir.
İlçenin simgelerinden olan Yomra Elması, 2021 yılında coğrafi işaret tescili almıştır. Büyükşehir yasası ile köy statüleri sona ermiş olan Yomra’da 25 mahalle bulunmaktadır; nüfusu 2 bini aşan Oymalıtepe ve Kaşüstü beldeleri ise bu yasayla mahalleye dönüştürülmüştür.
Trabzon merkeze 10 kilometre, havaalanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne 7 kilometre mesafedeki Yomra’nın sahil yolu ilçenin kuzeyinden geçmekte olup, bu sayede trafik yoğunluğu azaltılmıştır.
Yomra sınırları içinde Novotel (5 yıldızlı) ve Sandal Otel (3 yıldızlı), Trabzon Adalet Sarayı, Dünya Ticaret Merkezi, uluslararası otomobil firmalarının satış ve servis noktaları, mobilyacılar sitesi, balık çiftlikleri, Cevahir Outlet AVM, Trabzon AVM, Petrol Ofisi, Shell ve Aytemiz benzin istasyonları yer almaktadır.
Ayrıca, Trabzon’un ilk vakıf üniversitesi Avrasya Üniversitesi’nin kampüsü, 4 bin kişilik Yomra Kanuni Erkek Yurdu ve Türkiye’nin en büyük jimnastik salonu ilçede bulunmaktadır.