Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 21 Ekim'de yapılacak anayasa değişikliği paketi ile ilgili referandumu ertelememe yönünde karar aldı. Kritik kararı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilebilmesini ve milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği paketinin daha önce belirlendiği gibi 21 Ekim Pazar günü halk oyuna sunulacağını bildirdi.
Aydın, halk oylamasının ertelenmemesi yönündeki kararın oy çokluğuyla alındığını kaydetti. YSK, halk oyuna sunulacak anayasa değişikliği paketinden 11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin geçici iki maddenin çıkarılması sonrasında halk oylamasının ertelenip ertelenmeyeceği konusunu değerlendirmek üzere toplandı.
Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan YSK Başkanı Muammer Aydın, Kurul'un TBMM'den geçerek bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yasayı değerlendirdiğini anımsatarak, oy çokluğuyla halk oylaması sürecinin devamına karar verdiklerini söyledi.
Aydın, ''Pazar günü halk oylaması yapılarak sonuçlanmasına karar verdik'' dedi.
Aydın, oylama sonucunun kaça kaç alındığına ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı.
REFERANDUMA SUNULACAK PAKETİN İÇERİĞİ
Anayasa değişikliği paketine göre, genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.
TBMM, Anayasa'da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.
Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş, TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.
Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.
Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak.
Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10'u aşan partiler de ortak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.
Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.
Anayasa'nın, "seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına" ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.