Akçaabat Belediyesince, Akçaabat’ımızda, kültürel gelişmeye katkı sağlamak, insanlara toplum ve yaşam bilimi olan tiyatroyu sevdirmek, şehrin kültür ve sanat hayatını canlı tutabilmek amacıyla düzenlenen 9. Erol Günaydın Tiyatro Günleri sona erdi.
Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, 9. Erol Günaydın Tiyatro Günleri ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Milletimizin hafızasının kültür ve medeniyet birikiminin geçmişten bugüne ve geleceğe taşınmasında yerel yönetimlerin kültür ve sanat faaliyetlerinin önemli bir rolü vardır. Uygar dünyada yerel yönetimler sosyal ve kültürel faaliyetlere yaptıkları yatırımlar ve verdikleri destek nispetinde marka değeri ve prestij kazanmaktadır. Akçaabat Belediye Başkanı olarak görev yaptığım süre içerisinde Akçaabat’ımızı kültür, sanat ve turizm şehri yapma yolunda birçok faaliyetler gerçekleştirdik. Akçaabat, Trabzon’da adeta kültür ve sanatın gündemini belirler hale geldi. Farklı ekonomik ve sosyal kesimlerin kültürel faaliyetlere erişiminde tam bir eşitlik imkanı sağladık. Kültürümüzün çok geniş bir yelpazesine yayılan faaliyetlerimizi gün geçtikçe nitelik ve nicelik olarak arttırdık. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse; her yıl düzenlenen uluslararası bir kimlik kazanan Akçaabat Halk Oyunları Festivalimizle Akçaabat halk danslarının kaynaşma merkezi oldu. 1999 yılında kurulan Akçaabat Belediye Tiyatrosu her yıl en az bir oyun çıkararak hem ilçemizde hem de çevre illerde ortalama 20 gösterim yaparak tiyatro severlerin karşısına çıkıyor. Bunun yanı sıra geleneksel hale gelen Çocuk Tiyatro Şenliği yapılarak her yıl yaklaşık 5000 öğrenciye tiyatro gösterimi yapılıyor. Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Çok Sesli Korolarımız yıl içerisinde birkaç kez halka açık konserler veriyor. Akçaabat’ın tarihi envanterini gün yüzüne çıkaran (Bu yıl ikincisi düzenlenen) Uluslararası Dünden Bugüne Akçaabat Sempozyumu ise Akçaabat’ın tarihini bütüncül olarak ele alarak bize çok önemli kazanımlar sağladı. Yurt içinden ve yurt dışından birçok ressamın katıldığı Uluslararası Resim Çalıştayı ile horonun başkenti Akçaabat cıvıl cıvıl renklere bürünüyor.
Bu yıl 1-11 Mart tarihleri arasında dokuzuncusu düzenlenen Erol Günaydın Tiyatro Günleri’ne Trabzon Sanat Tiyatrosu, Erzurum Medya Sanat Evi, Trabzon Devlet Tiyatrosu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Gümüşhane Sanat Tiyatrosu, Samsun Büyükşehir Belediye Konsertuvarı, Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, Trabzon Şehir Tiyatrosu, KTÜ Tiyatro Kulübü ve Akçaabat Belediye Tiyatromuz katılmışlardır.
Oyunlar ilçemizde marka haline gelen Erol Günaydın Sanat Merkezi’nde sahnelendi. Her akşam 350 kişi oyunları izledi. Toplam 3500 seyirciye ulaşıldı. Umarım herkes keyif almıştır. 10 akşam boyunca gözlemlediğim önemli bir detay; Kadın, erkek, çocuk her yaştan Akçaabatlıya tiyatroyu sevdirmişiz. Akçaabat’ta iyi bir tiyatro izleyicisi oldu. Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum.
Katılan gruplardan aldığım güzel tepkileri de paylaşmak isterim. Tüm gruplar salonun dolu olmasından ve oyunları izlerken verilen tepkilerden çok memnun kaldıklarını belirttiler. Organizasyonda her şeyin itina ile düşünüldüğünü, köftemizin ve lokantalarımızın çok güzel olduklarını, tarihi ve turistik yerlerin ise harika olduğunu ifade ettiler. Çok memnun kaldıklarını söyleyerek her şey için teşekkür ettiler ve bu şehirden memnun ayrıldılar.
Bizim de gayretimiz bu yönde idi. Sevgi, dostluk, barış ve kardeşlik duygularının geliştirilmesine katkı yapmaktı. Eksiklerimiz mutlaka olmuştur, ama yine de gelen gruplarla çok güzel dostluklar kurulmuştur. Onlar kendi memleketlerinden selamlar getirdiler; bizler de onlar aracılığı ile kendi memleketlerine selamlar gönderdik. Tüm katılımcılara kültür, sanat ve turizm şehrine yakışır misafirperverlik gösterdik.
Bu yıl ki Erol Günaydın Tiyatro Günleri’nde sahne alan tüm gruplara, özellikle destek veren ve katılım sağlayan Trabzon Devlet Tiyatrosu’na, kültürel ve sanatsal çalışmalarımıza sonsuz destek veren belediye meclis üyelerimize, belediye çalışanlarına, yerel ve ulusal basınımıza, her akşam salonu dolduran tiyatro severlere ve gece gündüz koşuşturan mesai arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
‘Güzellikler paylaşılarak çoğaltılır; hüzünler paylaşılarak azaltılır. Millet olmanın temel ilkesi, dayanışma ruhunu kültür ve eğitim temelli olarak yeniden kazanmak ve inşa etmektir.’