Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencilerinin ‘yaratıcılık’ dersinde final sınavı olarak çektikleri ‘Kentsel Mekanda Dans’ adlı kısa film büyük beğeni topladı. Trabzon’un tarihi yerlerinde çekilen filmde, o yerlerin tarihsel özelliklere uygun dans edildi. Trabzon’un tarihinin farklı bir pencereden bakılan filmin, başlangıç sahnesinde yer alan Ayasofya Müzesi’ndeki bale gösterisi ise izleyenleri büyülüyor. Faroz’da oynanan sirtaki ile de tarihsel vurgu yapılıyor.
Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sonay Çevik’in 1993 yılında Yrd. Doç. Dr. olduktan sonra uygulamaya getirdiği ‘yaratıcılık’ dersi, öğrencileri tarafından oldukça sevilen bir ders konumuna geldi. Birbirinden farklı işlere imza atan öğrenciler bu ders sayesinde, film, belgesel, fotoğraf, resim, klip, ve daha birçok sanatsal faaliyetlerde hünerlerini sergileme fırsatı buluyor. Birbirinden güzel işlere imza atan öğrenciler, final sınavlarına da yapmış oldukları bu projelerle giriyor. Sadece dördüncü sınıf öğrencilerine verilen derste bu yıl 4 kişilik gurup tarafından çekilen ‘Kentsel Mekanda Dans’ adlı 10 dakikalık kısa film büyük ilgi gördü. Sosyal paylaşım sitelerinde hızla yayılan filmde, Trabzon’un tarihsel mekanları danslarla tanıtılıyor. Ayasofya Müzesi’ndeki bale gösterisi ile başlayan film, Kemeraltı’nda tango, Ortahisar’da Broadway, Faroz’da sirtaki ve kolbastı, Ganita’da horon, Kunduracılar Caddesi’nde street dans ve Forum’daki disko ile son buluyor.
“YARATICILIK BİLGİYLE BİRLEŞİYOR”
Öğrencilerin kendilerini keşfetmesini sağlayan ‘yaratıcılık’ dersini uygulamaya sokan Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sonay Çevik, her yıl birbirinden güzel projelere imza atıldığını söyledi. 27 kişilik sınıfta oluşturulan 9 gurup tarafından ayrı ayrı projeler üretildiğini belirten Çevik, “Öğrenciler tarafından kabul görmüş ve çok sevilen bir ders. Her yıl birbirinden güzel şeyler yapıyorlar. Hepsi özgün ve farklı konular. Bu güne kadar hiç birbirini tekrarlayan proje yok. Bu da başarının göstergesi” dedi. Öğrencilerin final sınavı olarak kabul edilen projelerin, 4 haftalık bir süre içerisinde karşılıklı fikir alışverişi ile belirlendiğini söyleyen Çevik, yaratıcılık dersini “bilgi ve yaratıcılığın birleşmesi olarak tanımlıyor. Çevik, yapılan projelerin hepsinin tam not aldığını da sözlerine ekledi.
“TARİHE GÖRE DANS”
Bu yılki sınav için oluşturulan 9 grubun hazırladığı proje içerisinde en fazla ilgi gören “Kentsel Mekanda Dans” adlı kısa filmde çekim yapılacak yerler tek tek araştırılıp incelendi. Her mekan için ayrı dans türünün seçildiği filmde, tarihi bilgiler kullanıldı. Ayasofya Müzesi’nde bale gösterisinin yanında Kemeraltı’nda yapılan tango hayranlık uyandıran cinsten. Öğrencilerin hiçbir deneyime sahip olmamasına rağmen ustalıkla çekilen film de Faroz’da oynanan sirtaki ile de tarihsel vurgu yapılıyor. Filmi çeken öğrencilerden Ali Dırık, Trabzon’un tarihi mekanlarında hissettikleri duyguları dans ile ifade ettiklerini belirterek, “Trabzon’da bugüne kadar yapılmamış bir şeyi yapmak istedik. Zengin bir tarihe sahip olması da bize bu fikri verdi. Her yer için ayrı ayrı araştırma yaptık ve en uygun dans türünü seçtik. Faroz’da sirtaki yapmamızın en önemli nedeni ‘Faroz’un Rumca bir kelime olması. Trabzon’un geçmişinde Rumların yaşamış olması ve Yunanlılar ile geleneksel dansı olan Sirtaki’yi bu yüzden seçtik. Hem sirtaki horona da çok benzeyen bir dans” diye konuştu. Ortahisar’da Broadway, Ganita’da horon, Kunduracılar Caddesi’nde street dans ile devam eden film, Forum Alışveriş Merkezi’nin bahçesinde öğrencilerin mezuniyet cübbesi giyerek disko yapmaları ile son buluyor.
İŞTE O MEKANLAR
“Kentsel Mekanda Dans” filmini çeken 4 kişilik gurup Damla Demirkan, Ali Dırık, Selim Atak ve Ahmet Çavdaroğlu’ndan oluşuyor. Filmin çekildiği 6 tarihi yer ise şöyle tanımlanıyor:
Ayasofya-Bale: İtalya’nın Rönesans döneminde doğan bale, Ayasofya’nın mistik havasında yorumlanır.
Kemeraltı- Tango: Romantik ve tutkulu bir dans olan tango, Kemeraltı’nın hızlı-yavaş temposu ve romantik siluetiyle harmanlanır.
Ortahisar- Broadway: nostaljik bir film olan ‘Singing in the rain’ şarkısı ve kareografisi, Trabzon’un nostaljik mekanı olan Ortahisar’da hayat bulur.
Faroz- Sirataki- Kolbastı: Yunan kültürünün vazgeçilmez parçası olan sirtaki, ismini Rumca’dan alan Faroz Limanı’nda hayat bulur. Hoptek- Kolbastı, doğduğu yer Faroz’da hayat bulur.
Ganita- Horon: nerede bir durak oturak yeri varsa ora horon düzüdür. Coşkulu dalgalar Ganita’nın düzlüğünde horonla çarpışır.
Forum- Disko: Farklı kimlikler barındıran devingen bir mekan olan Forum, kimliksiz bir hal almaya başlayan disko dansla örtüşür.
Kunduracılar- Street Dans: Sokak kültürüne ait olan street dans kunduracıların gece gündüz farklılığıyla, yansımalarıyla çarpışır.