Mel Gibson'ın 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını anlatan bir filmde rol alacağı söylentisi Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği'ni (ASİMED) harekete geçirdi. Ünlü aktörü bu düşüncesinden vazgeçirmek için mail bombardımanı başlatan dernek, Gibson'ın sözcüsünü açıklama yapmak zorunda bıraktı.
KAMPANYAYI DURDURUN
ASİMED Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Mel Gibson'a gerçekleri anlatmak ve bu tür bir filmde rol almamasını sağlamak için geçen ay elektronik mektup gönderme kampanyası başlattıklarını anımsattı. 10 bini aşkın elektronik mektubun Mel Gibson ve ortağı olduğu film şirketine gönderildiğini anlatan Eğilmez, kampanyaya katılanlara teşekkür etti. Gibson'un sözcüsü Alan Nierob'un derneklerine gönderdiği maillerde, soykırım konusunda bir film projesinin olmadığını, böyle bir olayda yer almayacaklarını ifade ettiğini belirten Eğilmez, sözcünün kampanyanın durdurulmasını istediğini de söyledi.
KAYNAK DİASPORADAN
Ermeni diasporasının 1915 olaylarına uluslararası destek sağlamak amacıyla 100 milyon dolar kaynak ayırdığını ve bu kaynağı Hollywood yapım şirketlerine aktararak, tezlerini savundukları sinema filmleri yapmak istediklerine dikkati çeken Eğilmez, bu tür yapımlarda rol alacak tüm sanatçılar için bu tür kampanyalar düzenleyerek gerçekleri anlatmaya devam edeceklerini ifade etti. Musa Dağı'nda 40 Gün filmini çekmek ve filmde rol almak istediğini açıklayan Sylvester Stallone'ye 3 bini aşkın elektronik mektup gönderdiklerini hatırlatan Eğilmez, Stallone Avrupa basınında yer alan ifadelerinde mailler sonrası kitabın doğruluğu konusunda endişeye düştüğü ifadeleri yer almıştı'' dedi.
Testi kırılmadan önlem alınmalı
EĞİLMEZ, Her iki aktöre de gönderdiğimiz elektronik mektupların ne kadar etkin olduğunu gördük. Bu bize bir kez daha gösterdi ki potansiyelimizin farkına varıp, birlikte hareket etmeyi başarabilirsek birçok zorluğu aşabiliriz. Yeni bir Gece Yarısı Ekspresi karalamasıyla karşı karşıya kalmamız için bu tür projeler hayata geçmeden adım atmalıyız. Film çekildikten sonra tepkinin bir faydası olmaz dedi.