Yalova’da aldığı ödülle ilgili değerlendirme yapan Karaca, ödülün yaşanabilir bir dünya için çalıştığından dolayı verildiğini ifade ederek, “Her ödül kişiye bir sorumluluk verir. Bu ödüle layık olabilecek olan sorunlarla başbaşayım. Bunu almak kolaydır ama sürdürmek zordur"
İlk kez 1980 yılında İsveç asıllı Alman hayırsever Jakob von Uexkull tarafından başlatılan Doğru Yaşam Ödülleri, Uexkull’un “Nobel komitesinin göz ardı ettiğine inanılanö kişilere veriliyor. Ödül töreni gerçek Nobellerden üç gün önce, 7 Aralık'ta İsveç Parlamentosu'nda düzenlenecek.
Yalova’daki Karaca Arboretum’da düzenlenen toplantıyla aldığı ödülle ilgili bilgi veren Toprak Dede olarak bilinen Hayrettin Karaca, “Böyle bir ödüle layık görülmüş olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bir ödülü almaktan çok, o ödülün gereklerini sürdürebilmek zordur. Her ödül kişiye bir sorumluluk verir. Bu ödüle layık olabilecek olan sorunlarla başbaşayım. Bunu almak kolaydır ama sürdürmek zordur. Bunu bana yaşanılabilir dünya için emek verdiğim için verdiler gibi geliyor. Yaşamak istiyorsanız o halde yaşatacaksınız. Kimi yaşatacaksınız. Global ekonomi denen o canavar kendine hayat veren benim de ortak olduğum doğal ekosistemi bitirinceye kadar büyümeye devam edecek. Buna çare yok durduramazsın. Devletleri, hükümetleri ve her kurumu esir almıştır. Bunun çaresi var. Çaresi benim. Çünkü ben sebep oluyorum o tahribataö dedi.
“BEN KENDİ KENDİMİN KATİLİYİM"
Üretimden çok tüketen bir millet olduğumuzu ifade eden Karaca, “O üretiyor ben de tüketiyorum. O halde ben kendi kendimin katiliyim. O halde tüketmemek lazım. Bu Anadolu’da hala yaşayan bir kültür. Olanın olmayana borcu var deriz. Komşusu aç yatarken, yiyenin yediği helal değildir deriz. Tanrı misafiri deriz. İşte bu Anadolu Kültürü’nün, dünyanın kurtuluş hareketi olduğuna inanıyorum ben. Benim aldığım ödülün temelinde bu vardır. Ben bunu yaşayıp geldim Bu şekilde yaşadım o nedenle bunu bana layık gördüler. Param var ama hakkım yok diyorum ve ona göre de yaşıyorum. Gömleğimin yakasının altı delik deşiktir. Çevirmişimdir. Tüketerek değil paylaşarak mutlu olacağız dünyada. Benim bu ödülü almamda arboretumun da bir payı olduğunu söylüyorlarö diye konuştu.
Daha sonra Karaca Arboretum’u basın mensuplarına gezdiren Hayrettin Karaca , dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen ağaç ve bitkilerin tanıtımını yaptı.