Giresun'da, 1940'lı yıllardan itibaren yörede giyilmiş gelinlik ve kıyafetler düzenlenen defileyle sergilendi.
Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğünün çalışmasıyla yaklaşık 80 yıl öncesinden günümüze kadar kullanılan el yapımı gelinlikler ve kıyafetler için "Geçmişten Günümüze Giresun Gelinlikleri ve Giresun Kıyafetleri Defilesi" düzenlendi.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası binasının tarihi mahzeninde gerçekleşen defilede, gelinlik ve elbiseler öğrenciler tarafından podyuma taşındı.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
HEM Müdürü Harun Karabürk, her yılın kendine özgü kültürel normları olduğunu söyledi.
Gelinlik ve kıyafetlerde 1940, 1950 ve 1960'lı yıllarda daha kapalı giyimin olduğunu dile getiren Karabürk, 1970'li yıllarda ise çok daha farklı kültüler yapının görüldüğünü aktardı.
Harun Karabürk, defilede Giresun Üniversitesi, Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin elbiseleri sergilediğini belirterek, geçmişi günümüze aktardıkları için mutlu olduklarını ifade etti.
Defilede tarihi elbiseyi sergileyenlerden HEM Müdürlüğü öğreticisi Ayla Hocaoğlu ise eskiyi yaşamanın harika bir duygu olduğunu kaydetti.
Elbiselerin yıllar öncesinden yapılmış el emeği, göz nuru olduğunu ve her birinin ayrı bir emek içerdiğini vurgulayan Hocaoğlu, "Günümüzde her şey birbirinin benzeri ama bunlar el emeği olduğu için çok farklı, tarihi yansıtan figürleri, incelikleri var. Günümüzde olmayan örnekler. Çok harika gelinlik, elbise, bindallı var." diye konuştu.
Ayla Hocaoğlu, sanayileşmenin yaşamı kolaylaştırdığını, ancak el emeğinin çok farklı olduğuna dikkati çekerek, defilede hisler, duygular, güzel düşünceler, özlemler ve çok farklı düşüncelerle yapılmış gelinlikler olduğunu da ifade etti.