Kuzey Ekspres gazetesi imtiyaz sahibi Hasan Kurt’un köşe yazılarından derlenerek hazırladığı Trabzon tarihini konu alan "Bir Zamanlar Trabzon" adlı kitabı raflardaki yerini aldı.
Kurt, Trabzon’un farklı uluslara, farklı halklara, farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını belirterek, ‘Bir Zamanlar Trabzon’ adlı eserde nokta atışı yapmayı hedeflediğini belirterek, ‘Okuru teferruata boğmadan tarihi mekanları ve kentte iz bırakan kişileri farklı bir anlatımla kaynak göstererek yansıttım. Eseri eline alan, göz gezdiren herkesin Trabzon’un dünü hakkında az çok bilgi sahibi olmasını amaçladım’ dedi.
Bir Zamanlar Trabzon, adlı eser 294 sayfa..
Hasan Kurt kitabın önsözünde şu bilgiyi verdi;
Gazete yazılarımı kitaplaştırmak için onca okurdan öneri gelmişti. 40 yılda; tarihten siyasete, toplumsal olaylardan spor ve kulis yazılarına kadar çok yazı yazdım ki… Bu yazılar içerisinde benim ve okurların en beğendikleri tartışmasız tarihi yazılarımdı.
Trabzon; farklı uluslara, farklı halklara ev sahipliği yapmış, kuzeyden güneye, doğudan batıya göç almış ve göç vermiş, farklı uygarlıklara, farklı dinlere ev sahipliği yapmış bir kent.
Ve bu kentin kapsamlı olarak yazılmayan tarihi ne yazık ki, 1461-1900’lü yıllar arası… Yani Osmanlı dönemi. 1461 öncesini bir araya getiren ve yazan ise Rus tarihçi Sergey Pavloviç Karpov. Bir Zamanlar Trabzon (1-2) adlı eserlerimizde ağırlıklı olarak 1900’den sonraki anılar ve yazılarım var.
Gazetemizin Yayın Danışmanı, Tarihçi Abdullah Şanlı’ya arşivden, bugüne kadar yazdığım, alıntı yaptığım tarihi yazılarımı toparlamasını söyledim. Abdullah kısa sürede yüzlerce yazıyı ban ulaştırdı.
Yapacağım iş kolaylaştı… Yazıları seçmeye başladım. Yeniden okudum, hata ve yanlışları tespit ettim, düzeltmeleri yaptım.