Genellikle aile yadigarı olan gaz lambalarının atıl vaziyette durmasını istemeyenler, gaz lambalarını evlerinin bir parçası haline getirmek için çeşitli yöntemler deniyor. Cam bölümleri istenilen renk ve desende boyanan gaz lambaları, evde dekorasyonun bir parçası olarak kullanılabiliyor.
Trabzon Valiliği tarafından 14 yıl önce ''Geleneksel El Sanatları ve İstihdamı Geliştirme Projesi'' kapsamında açılan Keşan Bezi Boyama Kursu'nun öğretmeni Güzin Sakallıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurs kapsamında yaklaşık 200 kişiye eğitim verdiklerini söyledi.
Kursiyerlerin boyama işine daha sonra evlerinde devam ettiğini belirten Sakallıoğlu, ''Kursumuzu tamamlayanlar şimdi talepler doğrultusunda hazırladıkları ev eşyalarını satarak gelir elde ediyor. Bir çok kadın bu sayede evinin mutfak ihtiyacını, çocuğunun okul masrafını karşılıyor'' dedi.
Boyama kurslarına gösterilen ilginin her dönem değiştiğini ifade eden Sakallıoğlu, ''Kursumuzda şu anda 3 usta öğretici görev yapıyor. Yaklaşık 10 öğrencimiz de çeşitli boyama tekniklerini öğrenmek için kursa devam ediyor. Bir kısmı kendi çeyizini hazırlarken bir kısmı da başkalarının verdiği sipariş üzerine iş yapıyor'' diye konuştu.
İçinde bulunulan döneme bağlı olarak kendilerine çeşitli talepler geldiğini anlatan Sakallıoğlu, şöyle devam etti:
''Örneğin ekonomik krizin yoğun olarak yaşandığı dönemde kadınlarımız, daha çok ellerinde bulunan eski eşyaları değerlendirme yolunu tercih ediyor. Bunun için de evlerinde bulunan eski eşyaları yenilemenin ya da farklı bir şekle dönüştürerek o an ki ihtiyaçlarını yeni bir masrafa girmeden gidermenin yolunu arıyorlar. Kursumuz bu anlamda da vatandaşlarımıza hizmet veriyor. İsteyenlere ellerindeki ürünleri nasıl değerlendirebileceklerini öğretiyoruz.''
-GAZ LAMBALARI RENGARENK BOYANIYOR-
Güzin Sakallıoğlu, evlerde bulunan her türlü eşyanın elden geçirilerek kullanılabileceğine dikkati çekerek, son dönemde kendilerine eski gaz lambalarının değerlendirilmesi amacıyla başvurulduğunu söyledi.
Aile yadigarı gaz lambalarını evlerinin baş köşesine koymak isteyenlerin, bu ürünün elden geçirilmesini istediklerini belirten Sakallıoğlu, ''Bu kişiler bize gaz lambalarının nasıl dekoratif bir ürün haline getirilebileceğini sordular. Biz de lambanın gaz konulan haznesi ile ateşin yandığı bölümdeki camları guaş boya ile boyamaya başladık. Bu bölümleri kişinin zevkine göre renk ve desenlerle süslüyoruz'' dedi.
Sakallıoğlu, yaptıkları bu çalışmanın ilgi gördüğünü ifade ederek, ''Şimdi evlerinde gaz lambası olanlar bu lambaları dekorasyonun bir parçası olarak değerlendirmek amacıyla bize başvuruyor. İsteyenlere boyama işlemini öğretiyoruz, isteyenlerin lambasını ise belli bir ücret karşılığında biz hazırlayarak veriyoruz'' diye konuştu.
Evlerdeki gaz lambalarının çoğunluğunun parçalarının maalesef eksik olduğunu dile getiren Sakallıoğlu, şunları kaydetti:
''Bu parçalar genellikle piyasada bulunabiliyor. Küçük meblağlar ödenerek gaz lambalarının eksik bölümleri tamamlanabilir. Gaz lambasını, evde kullanılacağı bölümdeki mobilya, diğer dekoratif eşyalar ve örtülerin rengine göre boyuyoruz. Çok güzel bir görüntü ortaya çıkıyor. Böylece yıllardır kıyıda köşede duran lambalar, dekoratif bir ürün olarak yeniden evin baş köşesindeki yerine kavuşuyor. Evlerdeki eski eşyalar mutlaka değerlendirilmeli. Bunu yapan kişiler ne kadar az masrafla ne kadar farklı işlerin ortaya çıktığını görünce şaşıracaklar.''
Güzin Sakallıoğlu, gaz lambalarını boyası kendilerinden olmak üzere 25 liraya istenilen renk ve desene boyadıklarını kaydetti.