Kemençe eşliğinde İstiklal Marşı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, çocukluk yaşlardan itibaren yaşattığı ''İstiklal Marşı'nın kemençe eşliğinde icra edilmesi'' hayalini gerçekleştirdi. Küçükali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukken herkes çeşitli hayaller kurduğunu, kendi

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, çocukluk yaşlardan itibaren yaşattığı ''İstiklal Marşı'nın kemençe eşliğinde icra edilmesi'' hayalini gerçekleştirdi.

Küçükali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukken herkes çeşitli hayaller kurduğunu, kendi hayallerinden birinin de İstiklal Marşı'nın kemençe eşliğinde icra edilmesi olduğunu anlatarak, ''Milli marşımızı icra edeceğimiz milli enstrümanımız yoktu da mı biz böyle milli olmayan enstrümanlarla icra ediyoruz diye çocukça düşündüm'' dedi.

Sosyal hayatta epey mesafeler aldıktan sonra bu hayalini arkadaşlarıyla paylaştığını ifade eden Küçükali, ''Arkadaşlarıma böyle bir hayalim olduğunu anlattım. 'kemençeyle İstiklal Marşı çalabilir miyiz' diye sordum. Herkes önce bu fikrime güldü. 'İki kemençe birbiriyle ritm tutmaz ki, marş çalabilsin. Kemençede nota yok, usta çırak ilişkisiyle öğrenilir, dolayısıyla sen bunu hayal etmişsin ama gerçek olmaz' dediler'' diye konuştu.

Küçükali, emekli bandocu albay bir arkadaşına da bu hayalini aktardığını anlatarak, şöyle devam etti:
''Aynı zamanda Karadenizli olan ve iyi nota bilen arkadaşım, 'İstiklal Marşı bir notadır, ciddi bir iştir, kemençe bunu karşılamayabilir' dedi. Ben de kemençeyle olmasını çok istediğini söyledim. Bunun üzerine usta kemençecileri bir araya getirdik ve 6 ay süren bir çalışmanın sonucunda İstiklal Marşımız kemençe eşliğinde çalınabildi. 20 kemençe, 2 meydan davulu ve kavalla icra edilen İstiklal Marşı'nın ses kaydını gerçekleştirdik. Bu çalışmayı dinleyenler hem çok şaşırdılar, hem de çok etkilendiler. Böyle bir çalışmanın yapılmasından mutlu oldular.''

-''BÖLGEDE ÇOK TUTULUYOR''-

İstiklal Marşı'nın kemençeyle seslendirilmesinden elde edilen kaydı CD ve DVD olarak çoğalttığını ve yakın çevresine dağıttığını ifade eden Küçükali, şunları kaydetti:

''Yaklaşık 600 adet hazırlanan CD ve DVD'de kemençeyle seslendirilen İstiklal Marşımızın kaydının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafları arasından çok özenle seçtiğim fotoğraflar da yer alıyor. Büyük Önder Atatürk'ün fotoğraflarını seçerken, çocukluk duygumu da işin içine katarak, saf, güzel niyeti burada vurgulamaya çalıştım. Elimizdeki CD ve DVD'ler tükendi. Halen daha duyanlar dinlemek için istiyorlar. Kemençe eşliğinde icra edilen İstiklal Marşı'nın resmi törenlerde çalınması beni çok mutlu eder. Bunu, sadece benim hayalim ve çalışmam olduğu için söylemiyorum, keşke söylense iyi olur diye düşünüyorum. Bence bir gün söylenecek. 55 yıl evvel hayal ettiğimi bugün yaşayabildiysem, 55 yıl sonra biz görmeyiz ama torunlarımız İstiklal Marşımızın kendi milli enstrümanımızla seslendirildiğini görebilir.''

Küçükali, İstiklal Marşı'nın kemençe eşliğinde icra edildiği kaydı dinledikten sonra olumsuz yönde eleştiride bulunan kimse olmadığını belirterek, ''Bu tabi ki insanların hoşuna gidiyor, 'güzel bir şey olmuş' diyorlar. Eksiği mutlaka vardır. Hayallerin gerçekleşmesi güzel. Bölgede çok tutuluyor, seviliyor. Çoğu insanın evinde, aracında iş yerinde bu kayıt var'' dedi.

Tekin Küçükali, kemençeyle böyle bir çalışmanın bir daha gerçekleştirilmesinin çok zor olduğuna dikkati çekerek, yaklaşık 6 ay ciddi mesai harcandığını ve bu kemençe ustalarını bir daha bir araya getirmenin neredeyse imkansız olduğunu kaydetti

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür/sanat Haberleri