Ankara Alman Kültür Enstitüsü Müdürü Sabıne Hagemann-Ünlüsoy,KTÜ Mimarlık Fakültesi Erdem Aksoy Deneysel Tasarım Laboratuvarındaki açılışta, serginin Türkçe olarak tanıtılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Sergiyi yenilemekteki amaçlarının, gençlerin memleketlerindeki mirası öğrenmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Hagemann-Ünlüsoy, ''Daha önceleri sadece Almanca ve İngilizce tanıtımı yapılan sergi, ilk defa Trabzon'da Almanca ve Türkçe olarak sanatseverlerle buluşuyor'' diye konuştu.
Mimar Bruno Taut'u, ''aileler için sosyal meskenler yapan modern mimar'' olarak tanıtan Ünlüsoy, Taut'un da birçok mimar gibi uzun yıllar göz ardı edildiğini, ancak yıllar sonra eserlerinin dünya mirasları arasına girdiğini vurguladı.
Bruno Taut'un Atatürk tarafından Türkiye'ye davet edildiğini ifade eden Ünlüsoy, şunları kaydetti:
''Bruno Taut için Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışmak büyük şanstı. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ve İzmir Kız Enstitüsü bu yapılara örnek olarak sayılabilir.
Atatürk'ün 10 Kasım 1938 yılındaki vefatından iki ay sonra ölen Taut, Türkiye'de defnedildi. Doğaseverler için önemli bir nokta da şudur ki Trabzon Lisesi'nin yapımı sırasında bir iki manolya ağacı nedeniyle okul geri planda bırakılmıştır.''
Trabzon Valisi Nuri Okutan ise konuşmasında, Ünlüsoy'un anlattıklarından etkilendiğini belirterek, ''Çok güzel anılar dinledim. Yıllar sonra bile bu anıların dile getiriliyor olması da ayrı bir güzelliktir'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından sergiyi Vali Okutan'a tanıtan Ünlüsoy, Okutan'ı aynı zamanda eserler hakkında da bilgilendirdi.
Sergi, 4 Aralıka kadar gezilebilecek.