Türkçe'yi gönül dili yapan şair

Prof. Dr. Yavuz, Karaman Piri Reis Kültür Merkezi'nde devam eden 1. Ulusal Yunus Emre Sempozyumu'nda, Yunus Emre, Gülşehri, Aşık Paşa ve Şeyhad Hamza'nın Anadolu'da başlayan Türk edebiyatının öncü şairleri olduğunu söyledi. Bu kişilerin eserleri ve şahsiy

Prof. Dr. Yavuz, Karaman Piri Reis Kültür Merkezi'nde devam eden 1. Ulusal Yunus Emre Sempozyumu'nda, Yunus Emre, Gülşehri, Aşık Paşa ve Şeyhad Hamza'nın Anadolu'da başlayan Türk edebiyatının öncü şairleri olduğunu söyledi.

Bu kişilerin eserleri ve şahsiyetleriyle Türk edebiyatında ayrı yeri olduğunu belirten Yavuz, ''Yunus, mesnevi ve divan sahibi bir şairdir. Bu şairler Türk edebiyatının çığır açıcı şairleridir. Dilleri açık ve anlaşılır olan bu şairlerde Türkçe aşkı vardır. Yunus, Türkçeyi gönül dili haline getiren şairdir'' dedi.

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu da Yunus Emre'nin nerede yaşadığıyla ilgili tartışmanın yarım yüzyıldır sürdüğünü bildirdi.

Uğurlu, ''Bu üzülecek bir durum değildir. Böyle olağanüstü bir değere elbette herkes sahip çıkmak ister ancak günümüzdeki tespitler eskiye göre daha kolay yapılabilmektedir. Evliya Çelebi'yi abartılı bulanlar, kuyudu kadime defterlerindeki kayıtlara bakmalıdır. Bu belgeler Yunus Emre'nin Karaman'da yaşadığını ortaya koyuyor'' diye konuştu.

Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli gibi ulu gönüllülerin 13. ve 14. yüzyılın zor şartlarında bu topraklara yeni ışık ve huzur getirdiğini ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:

''Anadolu'nun manevi mimarı olan bu gönül erlerinin yolları bir şekilde Karaman'da buluşmuştur. Anadolu insanı Mevlana'ya da Hacı Bektaş Veli'ye de Yunus Emre'ye de sahip çıktı, onları baş tacı etti. Yunus Emre'ye o kadar sahip çıkmış, o kadar kendi içinden bilmiş ki 'bizim Yunus' diyerek asırlarca onun şiirlerini, ilahilerini söylemiş, dinlemiş, anlamış, anlatmış ve yaşayagelmiştir.

Elbette ki Türkçenin unutturulmaya çalışıldığı bir devirde Yunus Emre, eserlerini Türkçenin resmi dil olarak kabul edildiği Karaman topraklarında yayma fırsatı bulmuştur. Yunus, tüm dünyaya mal olmuş bir şairdir fakat Karamanlıdır, burada istirahat etmektedir.''

Gazi Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay ''Yunus Emre'nin Tanrısı'', Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aliye Çınar ''Yunus Emre'de Sufizm Çözümlemesi'', Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmail Taş ''Yesevi ve Yunus'ta Sufizm Çözümlemesi'', SÜ İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü araştırma görevlisi Dr. Mehmet Harmancı ''Yunus Tarafından Cevaplanan Sorular, Yunus Hakkında Cevaplanamayan Sorular'' konulu sunum yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür/sanat Haberleri