Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay,Bugün Trabzon Gazeteciler cemiyetinde basın mensupları ile sohbet toplantısı düzenledi.
Atalay beraberindeki Basın İlan Kurumu Trabzon İl Müdürü Abdurrahman Bahşişoğlu ile birlikte Trabzon gazeteciler cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında basın çalışanlarına müjdeler de verdi .
Atalay, burada 1961 yılında kurulan basın ilan kurumunun genel yapısının değişmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi. Atalay Basın ilan kurumunun Türkiye'de 12 şubesi bulunduğunu ve bu illerin içinde Trabzon'un da yer aldığını belirterek Diğer illerde bu işi valilik aracılığıyla yürütüyoruz.Ancak sıkıntılar yaşanıyor.Öncelikle bu sorunu çözeceğiz dedi .
İLAN KURUMU YENİDEN DÜZENLENMELİ
Türkiye'de basının güçlü olduğu bölgelerin başında Trabzon Bursa' ve Eskişehir'i sayabileceğinin altını çizen Atalay Yerel basının sorunları son derece fazla. Basın ilan kurumunun 12 büyük ilde bulunan şubeleri aracılığıyla buralarda değerlendirmeler yapılıyor. Türkiye'de 2100 yerel medya kuruluşu var. Gazete sayısı artıyor ve bu sayıya göre kaynağı artırmak lazım. Yeni çıkan gazetelere de ekstra destek vermek gerekiyor. İnternet medyası da oluştu. Onların talepleri var. Bu aynı zamanda bir hükümet politikası . Ben bunu sayın başbakana kısa bir şekilde arz ettim.Hem yerel medyanın, yaygın medyanın sorunlarını ele alacağız diye konuştu.
İNTERNET MEDYASI ÇOK ETKİLİ
İnternet medyasının yasal düzenlemeye bağlanması konusunda da açıklama yapan Genel Müdür Atalay, 1961 yılında Basın İlan Kurumu kurulduğunda RTÜK bile yoktu. Basınla ilgili tek kuruluş bizdik. Geçmişte görev yapanları hiçbir şekilde suçlamıyorum . Ancak değişen duruma göre hareket etmek ve yasayı değiştirmek lazım. İnternet medyasınıda yasal prosedüre bağlamak gerekli. . İnternet medyası güçlü ve çağın en önemli haberleşme cihazı. Kanunda bazı maddelerin değişecek. internet medyası lehine, düzenlemeler yapacağız. Basın sektörü için de çok önemli işlere imza atacağız.diye konuştu.
KREDİ MİKTARINI YÜKSELTTİK
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Atalay, Basın ilan kurumunun ihtiyacı olan gazetecilere faizsiz 12 ay geri ödemeli yardımlarda bulunduğunu belirterek .Bu parayı biz genel kurul kararıyla 1.milyar 600 milyar liradan 3 milyara yükselttik. Aslında benim önerim 5 milyardı ama olmadı. Basın çalışanlarının yaşadıkları ekonomik sorunlarını biliyorum.Bende gazetecilik yaptığım yıllarda bu krediden faydalanmıştım dedi
GAZETECİLERE FON AYRILMALI
Tüm basın dernekleriyle işbirliği yaparak,gazetecilerin şartlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Atalay Örneğin işsiz kalan gazetecileri istihdam edebilecek bir çalışma yapmak gerek. Yada emekli olan gazeteciler şartlarını düzenlemek. Ve yahutta evlenmemiş olan yada çocuklarının bakmadığı gazetecileri de yurtlarda barındırmak, bakmak gerekli. Bunun içinde durum tespiti yapıyoruz.
SARI BASIN KARTI İNDİRİMİ DEVAM ETMELİ
Kendisinin de sarı basın kartı ile seyahat yaptığını telefon faturasını indirimli ödediğini belirten Atalay Aynı hakların yeniden ele alınmasını bende isterim. Aslında, bu konu Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün işi. Ama bizde elimizden geleni yapacağız. İnsanlar gazeteci deyince sırça köşklerde oturanlar olarak hatırlamamalı. Ülkemizde maalesef gazetecilerin çok az kısmı iyi imkanlara sahip. Eskiden bayramlarda Gazeteciler cemiyetleri Bayram gazetesi çıkarırdı. Bunlar cemiyetlere hatırı sayılır bir gelir sağlardı. Bayramlarda diğer gazeteler çıkmazdı ,sizlerde bayram tatili yapardınız.Bu günlerde bekar gazeteciler çalışırdı ..Bu gelenek son yıllarda yok oldu.Şimdi bunu konuştuk. Ancak medyaya bayramlarda gazete çıkarmayın diye bir yaptırım uygulayamayız.Bunu gazeteler, basın kuruluşları patronlar, yada dernekler anlaşarak kendi aralarında yapabilirler.Bunun kaldırılması gazeteciler cemiyetleri için iyi olmadı.