Her yıl Türkiye'de yaklaşık 60 dizi yayın hayatına başlarken, dizi sektörünün yıllık bütçesinin 1,2 milyar lira civarında olduğu belirtiliyor.
Dizi sektörüne ilişkin bilgi veren Global Agency Kurucu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) İzzet Pinto, Türkiye'de bu sene yaklaşık 60 yeni dizinin başlayacağını söyledi.
Dizilerin yapım bütçelerinin 400 bin ile 1 milyon lira arasında değiştiğini anımsatan Pinto, bir gecede ortalama 10 dizinin ekrana geldiğini ve bu kapsamda yıllık olarak 1,2 milyar liralık bir dizi bütçesinden bahsedilebileceğini kaydetti.
Sezonun en yüksek bütçeli dizisinin açık ara Reaksiyon olduğunu aktaran Pinto, söz konusu dizinin bütçesinin 1 milyon lirayı geçtiğini anlattı.
Türkiye'deki oyuncu kaşelerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Pinto, şöyle konuştu:
"Performanslarıyla göz dolduran pek çok ünlü ve iyi oyuncunun bölüm başı kazandığı ortalama tutar 40 ile 70 bin lira arasında değişiyor. Bu durum, altın çağlarını yaşayan oyuncular açısından pozitif bir durum teşkil etse de sektör açısından bakıldığında uzun vadede zorlayıcı bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tutarlar, özellikle kanalların reklam gelirleri düşünüldüğünde yüksek meblağlar olarak değerlendirilebilecek rakamlar. Yan karakterlerle ana karakterler arasında ciddi kazanç farklılıklarına sebep oluyor. Kanal ve prodüksiyon şirketlerinin de maliyetlerini arttırıyor. Dolayısıyla 'oyuncuların bölüm başı ücretlerinin giderek arttırılması değil, belli bir oranda sabitlenmesi gerekir' diye düşünüyorum."
- "Türkiye bir yılda yaklaşık 70 dizi ihraç ediyor"
Pinto, 10 sene önce Türk dizi sektörü ihracatının 100 bin dolarda kaldığını, şimdi ise bu rakamın 180 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Türkiye'nin bir yılda yaklaşık 70 dizi ihraç ettiğine dikkati çeken Pinto, her yıl sadece 3-5 dizinin hit olduğunu dile getirdi.
Muhteşem Yüzyıl, Binbir Gece, Aşk ve Ceza, Ezel, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Gümüş, Çalıkuşu, Dila Hanım, İffet ve Suskunlar'ın yurt dışında en çok başarı gösteren Türk dizileri olduğu bilgisini veren Pinto, 2015'te dizi ihracatının 200-250 milyon dolar, 2023 yılında ise 400 ila 500 milyon dolar olacağını öngördüklerini ifade etti.
Türkiye'nin en çok Ortadoğu'ya dizi ihracatı yaptığını vurgulayan Pinto, Makedonya, Kazakistan ve Afganistan'ın ise en çok Türk dizileri alan ülkeler olduğunu aktardı. Pinto, "Sektörün dizi ihracatı yaptığı ülke sayısı 75'e ulaştı" dedi.
Amerikan dizi sektörünün 50 ülkede pazarını kaybettiğinin altını çizen Pinto, şu bilgileri paylaştı:
"Herkesçe bilinir ki televizyon sektöründe en önemli husus, 'prime time'da yer alabilmektir. Amerikan yapımı pek çok proje, artık prime time'da kendine yer bulamazken, Türk yapımı diziler dünyanın çeşitli ülkelerinde, önemli kanallarda prime time'da yayınlanıyor ve aldıkları yüksek reytinglerle adlarından söz ettiriyor. Şu anda Güney Amerika'da herkes, her gece Türk dizisi seyrediyor. Şili, Peru ve Ekvator'da her yerde Onur ve Şehrazat karakterleri konuşuluyor. Rakip kanalların magazin muhabirleri Türkiye'ye gelerek Halit Ergenç ve Bergüzar Korel ile röportaj yapmak için kuyruğa giriyorlar. Bu, Türk televizyon sektörü ve Türkiye'nin tanıtımı açısından son derece önemli ve gurur verici bir durum."
Pinto, dizilerin bir kaç bölüm sonra yayından kaldırılması ve bir sezon yayınlanmayan dizilerin ihracat şansı olmamasının, sektörün yaşadığı sıkıntılar arasında gösterdi.
- "Yarışma endüstrisinin dünyadaki büyüklüğü 10 milyar dolar civarında"
Dizilerin yanı sıra artık Türk yarışma formatlarının da ihraç edilmesinin, sektörü şu anda en çok heyecanlandıran ve sektöre hareketlilik katan unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Pinto, "Gelinim Olur Musun?" yarışmasının 25 ülkeye satıldığını ve bir çok ülkede fenomen haline geldiğini kaydetti.
Şu anda "Bana Her Şey Yakışır" yarışmasının da revaçta olduğunu, Almanya'da ve Fransa'da açık ara birinci geldiğini anlatan Pinto, söz konusu yarışmanın yayınlandığı kanalların reytinglerini 3 katına çıkardığına dikkati çekti.
İzdivaç programının da "Love Is Calling" adıyla dünyaya ihraç edildiğini hatırlatan Pinto, söz konusu programı 40'a yakın ülkeye satmayı planladıklarını ifade etti.
Dünyadaki format ihracatının yüzde 3'ünün artık Türkiye'den yapıldığını, yıl sonunda bu rakamın yüzde 6'ya çıkmasını hedeflediklerini bildiren Pinto, Global Agency olarak her yıl format ihracatında yüzde 200 civarında büyüdüklerinin altını çizdi. Pinto, yarışma endüstrisinin dünyadaki büyüklüğünün ise 10 milyar dolar civarında olduğunun tahmin edildiğini de sözlerine ekledi.