Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun ev sahipliğinde CP Ankara Otel’de gerçekleştirilen programa RTÜK adına Başkan Vekili Orhan Karadaş katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte beklentileri karşılayacak bir ‘Sosyal Medya düzenlemesi’ yapılması gerektiğini söyleyen Karadaş “Sosyal Medyanın yanında Youtube ve Twitter gibi arada kalan platformların da netliğe kavuşması, düzenleme ve denetleme şart ve şekillerinin belirlenmesi gerekmektedir. “ dedi.
YOKLUKLAR İÇİNDE MÜCADELE EDİYORUZ
Çalıştayın açılışında konuşan TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa, “İnternet Medyası her geçen gün büyümekte ve etki alanını genişletmektedir. Bugün Anadolu’nun 7 bölgesinden 81 ilde kendi emekleri ile insanlara haber ulaştıran gazeteci arkadaşlarımız aramızdalar. Hepsi ayrı bir başarı hikayesidir. Devletten destek almadan, ticaret odasından, berberler odasından, emlakçılar odasına kadar farklı tüzel kişiliklerle muhatap olarak, basın kartı olmadan yokluklar içerisinde gazetecilik mücadelelerini devam ettirmişlerdir. Övünerek söylüyorum ki Anadolu’nun internet medyası kendi öz kaynağı ile habercilik yapmıştır. Burada fon alan kuruluş yoktur, yabancı vakıfların sözcülüğünü yapan gayri milli niyetleri taşıyan medya kuruluşları yoktur. Burada yer alan medya mensupları gücün değil milletin medyasıdır” diyerek konuşmayı sonlandırırken sözü RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş’a bıraktı.
DÜZENLEME VE DENETLEME ACİL BİR İHTİYAÇ
RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, “İnternet erişiminin bu kadar kolay ve hızlı olması beraberinde bazı sorunlar da doğuruyor. Gittikçe derinleşen ve özellikle aile başta olmak üzere sosyal hayatın her alanını etkileyen olumsuzluklara karşı, mutlaka tedbir almak gerekiyor. Bu alanda bir düzenleme ve denetlemenin olması gerektiği yaygın ve ortak kanaattir. İletişim Başkanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlar ve meslek örgütleri neler yapılabileceği konusunda yoğun bir çaba ve çalışma içindedir. İnternet gazeteciliğinin mesleki standartlarını ortaya koymak, bu alanı rasyonel ve şeffaf olarak düzenlemek bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu toplantıda karşılıklı olarak eksikleri tespit etmek, gerekli düzenlemeler için bir zemin oluşturmak son derece faydalı olacaktır.” dedi.
İNTERNET HABERCİLİĞİ TIKLANMA ENDEKSLİ DEĞİL HAKİKAT EKSENLİ OLMALDIR
Bireylerin sağlıklı, eksiksiz ve gerçeğe dayalı şekilde bilgilendirilmesi ve haber alma haklarının korunması noktasında herkese görevin düştüğünü belirten Karadaş, “İnternet haberciliği tıklanma eksenli değil hakikat eksenli olmalıdır. Cevap ve düzeltme hakkı da internet medyasında eksik kalmamalıdır. Türkiye’de dijital medya haberlerine güven oranı 2021 yılına oranla %5 düşüş göstererek %36 olarak gerçekleştirilmiştir. Bu üzerinde düşünülmesi gereken bir tablodur. Güven oranı gittikçe düşüyor. Uluslararası araştırmalara göre yalan ve yanıltıcı haber konusunda endişe %62 oranındadır. Saydığım eksikler ve tehditler ve gerekli düzenlemeler konusunda her birimize ayrı ayrı görevler düşmektedir. İnternet medyasının sorunlarını tek başına kamu otoritesi çözemez, çözmemelidir. Dijital dünyada doğrular için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Herkes için temiz ve düzenli bir gelecek inşa etmek temel görevimiz olmalıdır” dedi.
İNTERNET MEDYASI GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİDİR
Karadaş, “İnternet gazeteciliğinin mesleki standartlarının belirlenmesi, uygun çalışma ortamının sağlanması ve çalışanların haklarının korunmasına yönelik çerçevenin çizilmesi son derece önemlidir. Kişisel haklardan toplumsal düzene ve ulusal güvenliğe kadar bütün boyutlarıyla internet medyasının daha güvenli hale getirmek bir standarda kavuşturmak ve ilkelerini belirlemek gerekmektedir. Sınırların belirlenmesi görev alanların tanımlanması muhatapların netleştirilmesi bir zarurettir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
RTÜK Başkan Yardımcısı Orhan Özdemir’in moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda, Av. Aydın Demir, Şebnem Bursalı, Orhan Samast ve Av. Cüneyt Altıparmak konuşmacı olarak yer aldı. İlk oturumda konuşmacılar, İnternet Yayıncılığında Lisanslama ve Yetkilendirme Süreçleri, Medyada Dezenformasyon, İnternet Medyası Basın Etiği ve İtibar ve internet Medyası Hukuki Sorunlar konularını ele aldı.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar’ın moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda ise Tanju Akıncıoğlu, Rıfat Sait, İsmail Karakaş, İsmail Kahraman konuşmacı olarak yer aldı. Oturum içerisinde İnternet Medyasında Teknik Ve İçerik Geliştirme, İnternet Medyasının yasal altyapı ihtiyacı, Yurt dışında Türk Medyası, İnternet Gazeteciliğinde İçerik Üretimi konuları detaylarıyla birlikte konuşulurken programın sonunda katılımcılara plaket takdim edildi.