Trabzon'un basın belgeseli oldu!

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından, kentte bir asırı aşkın süredir devam eden basın faaliyetleriyle ilgili olarak 3 ayrı bölümden oluşan 80 dakikalık belgesel hazırlandı.TGC Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Özdemir, belgeselde, tarihin ilk çağları

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından, kentte bir asırı aşkın süredir devam eden basın faaliyetleriyle ilgili olarak 3 ayrı bölümden oluşan 80 dakikalık belgesel hazırlandı.

TGC Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Özdemir, belgeselde, tarihin ilk çağlarında kil tabletlere yazılarak başlayan basın hareketlerinin genel bir durumu ile matbaaların kurulmasını ve Türkiye’ye gelişini işledikten sonra Trabzon’daki basın faaliyetlerini anlattıklarını söyledi.

Özdemir, Türkiye’de İstanbul dışında Anadolu’da kurulan ilk matbaanın, 1865 yılında Trabzon Vilayet binasında faaliyete geçtiğini vurgulayarak, Anadolu’nun ikinci gazetesi olan ve Trabzon Valiliğince 1869’da çıkarılan “Trabzon” adlı gazetenin, bu matbaada basılmaya başlandığını kaydetti.

Özdemir, Trabzon’da ayrıca 1928’deki harf devriminden sonra çıkan gazetelerin de mevcut olduğuna dikkati çekerek, bunların düzensiz de olsa pek çok sayısını, çeşitli kütüphanelerde bulmanı mümkün olduğunu ifade etti.

Belgeseli hazırlarken, bütün bu nüshalara ve kişilerin elindeki diğer belgelere ulaşmaya gayret edildiğini dile getiren Özdemir, şöyle konuştu:

"Bu yüzden, Trabzon Basın Tarihi Belgeseli, görsel açıdan oldukça zengin bir durumdadır. Ayrıca, Samsun ve Ankara’da da çekimler ve röportajlar yapıldı. Trabzon’daki basın kuruluşlarının çalışmaları, ilk yıllardan beri basılan gazetelerin örnek sayıları da ayrıca görüntülenmiş, aylar süren titiz bir çalışmayla, kurgulanıp 3 bölüm halinde toplam 80 dakikalık bir belgesel ortaya çıkmıştır."

"AA Trabzon Bölge Müdürlüğünün kuruluşu da belgeselde"

Belgeselde Anadolu Ajansı'nın Trabzon Bölge Müdürlüğünün açılışı ve faaliyetleri, ilgili kişilerin röportajlarıyla belgesele eklendiğini belirten Özdemir, TRT Trabzon Radyosunun kuruluşunun da ayrıca işlendiğini kaydetti.

Özdemir, uzun ve yorucu bir ön çalışmadan sonra çekim aşamasına gelinen belgeselin çekimlerinin 3 ayda tamamlandığını ifade etti.

Turgut Özdemir'in genel koordinatörlüğünü yaptığı Trabzon Basın Tarihi Belgeseli'nde, TGC Başkan Yardımcısı Tahir Orhan, metin yazarlığı ve yönetmenliğini üstlendi. Görüntü yönetmenliğini Şakir Bostancı'nın yaptığı belgeselin seslendirmesini Seza Turgut üstlendi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri