Ünlü yönetmen Trabzon'da

Türk sinemasına 44 yıl süreyle hizmet eden ve ödüllü birçok filme imza atan görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, memleketi Trabzon'a yerleşerek, genç sinemaseverlere eğitim veriyor. Altın Portakal ve Altın Koza gibi onlarca ödülün sahibi olan Çakmakçı, Tra

Türk sinemasına 44 yıl süreyle hizmet eden ve ödüllü birçok filme imza atan görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, memleketi Trabzon'a yerleşerek, genç sinemaseverlere eğitim veriyor.

Altın Portakal ve Altın Koza gibi onlarca ödülün sahibi olan Çakmakçı, Trabzon Sanat Evi'nde oluşturulan sinema atölyesinde yarım asra yaklaşan tecrübelerini, kursiyerlere aktarıyor.

Çakmakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzonlu olduğunu, meslekte geçirdiği 44 yılın ardından bu şehre yerleşmeye karar verdiğini söyledi.

İstanbul'da bir turist gibi yaşadığını belirten Çakmakçı, şöyle devam etti:
''Çünkü bizim evde hep Karadeniz yemekleri pişti. Artık Trabzon'a yerleşmeye karar verdim. En son Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümünde görüntü yönetmenliği ve stüdyo tekniği dersleri veriyordum. Şimdi bu bilgi ve birikimlerimi Trabzon'da sinemayla ilgili genç insanlarla paylaşmak adına, Trabzon Sanat Evi bünyesinde sinema atölyesi çalışmalarına başlıyorum. Yaşadığım yılların birikimlerini insanlarla paylaşmak istedim. Amacım, genç insanlara sinema konusunda yaşadığım tecrübelerle bilgi ve birikimlerimi aktarmak. Bu konuda Trabzon'da çok önemli bir potansiyel bulunuyor. Çok sayıda genç ve yetenekli insanlarımız kursa başvurdu. Bu da beni mutlu etti.''

Sinema atölyesi eğitim çalışmasında, senaryo ve yönetmenlik, kurgu ve yapım, görüntü yönetmenliği, kamera ışık ve ses, sanat yönetmenliği, oyuncunun ışığı ve kamera kullanma tekniği, kısa film ve sinema makyajı, televizyon ve reklam tekniği konu başlıklarında eğitim verildiğini kaydeden Çakmakçı, ''Atölye çalışmaları iki aylık kurslar şeklinde gerçekleşecek. Kursu bitirenler sinema konusunda en azından iyi bir altyapıya sahip olacak'' diye konuştu.

-MESLEĞE ARKADAŞI VASITASIYLA BAŞLADI-

Kaptan olan babasının tayininin Trabzon'dan İstanbul'a çıktığını belirten Çakmakçı, şunları kaydetti:

''Ben İstanbul'da doğdum. Bir arkadaşım prodüksiyon asistanı olarak çalışırken, bana da kamera ikinci asistanlığı yapma teklifi getirdi. Bende 16 yaşında bu teklifi kabul ederek çalışmaya başladım. Daha sonraki dönemlerde kamera birinci asistanlığı, set fotoğrafçılığı, reklam kameramanlığı, reklam fotoğrafçılığı ve görüntü yönetmenliği yaptım. Türk sinemasının siyah beyaz yıllarında, ünlü görüntü yönetmenlerinin yanında asistanlık yaptım. Sürekli araştırarak, okuyarak ve ışık teknikleri üzerine yeni denemeler yaparak çalıştım.''

-İLK ÇALIŞMALARINDA ÇOK ELEŞTİRİ ALDI-

Bu yeni görsel anlayışı görüntü yönetmeni olarak ''Acı'' filmiyle uygulamaya soktuğunu vurgulayan Çakmakçı, şöyle devam etti:
''Tuhaf ışıklar yaptığımı, mesleği sabote ettiğimi, ışığı pencereden verdiğimi diğer tarafların boş kaldığı yönünde çok eleştiri aldım. Ama tüm bunların bir geçiş dönemi sancısı olduğunu düşünüyordum. Zaman ilerledikçe doğru yolda olduğumun işaretleri belirdi. Çünkü film projelerinin performans hedeflerinin büyüdüğünü gördüm. Ciddi film yapmak ve çıtayı yükseltmek isteyen yönetmenlerden teklif almaya başladım.''

Uzun yıllar İrfan Tözüm ile sonra Şerif Gören, Yavuz Turgul gibi yönetmenlerle çalıştığını anlatan Çakmakçı, ''Yılanların Öcü, Biri ve Diğerleri, Mum Kokulu Kadınlar, Cazibe Hanımın Düşleri, Muhsin Bey, Arabesk, Kurşun Adres Sormaz, İpekçe, Kan Var, Sen Türkülerini Söyle, Uzlaşma, Prenses, Düttürü Dünya'' gibi filmlerin de aralarında olduğu çok sayıda filmin görüntü yönetmeniliğini yaptığını anımsattı.

Bu filmlerin en büyük özelliğinin doğru görüntü, doğru kast, doğru kostüm, doğru müziğin, oyuncuların doğru yorumlarıyla bütünleşmesi oluduğunu belirten Çakmakçı, bu filmlerin, yönetmenin istediği biçimde buluşmuş çalışmalar olduğunu ifade etti.

Dönemin çok sevilen, ''Baba Evi, Şehnaz Tango, Yeni Hayat, Deniz Gurbetçileri, Bizim Ev, Yaprak Dökümü'' gibi televizyon dizilerinin de görüntü yönetmenliğini yaptığını dile getiren Çakmakçı, bu çalışmaların çok başarılı bir şekilde geçtiğini belirtti.

Bu arada, Türk sinemasında 60' yakın filmde ve 10'a yakın televizyon dizisinin görüntü yönetmenliğini yapan Aytekin Çakmakçı, Altın Portakal, Altın Koza, İFSAK Sinema ve Altın Kelebek TV ödüllerinin de sahibi oldu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri