Herkes tarafından gün içinde sıkça kullanılan bir kelime olan Estağfurullah kelimesinin anlamı merak ediliyor. Tövbe Estağfurullah ne demektir, ne anlama gelir? İstağfar nasıl yapılır? Bütün ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz.
ESTAĞFURULLAH NASIL YAZILIR?
İnsanların birbirleri ile diyalog halinde oldukları zamanlarda teşekkür, tevazu ve alçakgönüllülük anlamında kullandıkları Estağfirullah kelimesi Arapça bir kelimedir. Arapça’da “Allâh’tan af ve mağfiret dilerim” anlamına gelir. Bu kelime Türk Dik Kurumu (TDK) tarafından Türkçe’ye Estağfurullah olarak geçirilmiştir. Kelimenin Türkçe sözlük anlamı ise “yaptığı bir işten, iyi bir davranıştan dolayı kendisine teşekkür edilen bir kimsenin söylediği, teşekküre değmez, bir şey değil, rica ederim anlamında bir incelik ve alçak gönüllülük sözü” dür.
Arapça Estağfirullah olan kelimenin kökeni istağfardan gelir. İstiğfar ise “Allah’tan, suçlarının bağışlanmasını dileme, tövbe.” Anlamına gelmektedir.
İSTİĞFAR NASIL EDİLİR?
Kur’an-ı Kerim’de işledikleri kötülüklerden pişman olup tövbe-istiğfarda bulunanlar övülmektedir.
İstiğfar duasının Arapça okunuşu şu şekildedir;
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ, innehû, hüve’t-tevvâbü’r-rahîm.”
İstiğfar duasının Türkçe okunuşu ise şu şekildedir;
“Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma karşı tövbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tövbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm-ü cezm-ü kast ettim. Sen bu tövbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, Yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur’ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm’dır.”
İstiğfar duası sonrasında ise Amentü duası okunur
“Amentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve Rusulihi ve’l-yevmi’l-âhiri ve bi’l-kaderi, hayrihî ve şerrihî minellâhi teâlâ ve’l-bâsü bade’l-mevt. Hakkun, eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh.”
Estağfirullah Fazileti ve Türkçe Anlamı
Estağfurullah kelimesinin fazileti olarak bir ‘tevazu, alçak gönüllülük ve kibarlık’ şeklinde karşılık bulması olarak dile getirmek mümkün. Aynı zamanda Türkçe anlamı üzerinden de belli bir ifade ile tabir edilmektedir. Bu doğrultuda Türkiye'deki genel anlamı ‘Bir kişinin yaptığı iyi bir işten dolayı ona gerçekleştirilen teşekkür ve minnet karşılığı olarak, o kişinin rica ederim ya da buna gerek yok ve değmez’ gibi anlamlarıyla alçakgönüllülük göstermesi şeklinde söylenmektedir.
Bu anlamı üzerinden Türkiye'de çok sık kullanılan bir Arapça kökenli kelime olarak öne çıkıyor. Hem dini açıdan hem de kibarlık ve tevazu noktasında genelde herkes tarafından kullanılan bir sözcüktür. Diğer yandan Estağfurullah kelimesi istiğfar sözcüğünden türemiş şekilde gelmektedir. İstiğfar kelimesinin anlamı ise ‘Allah'tan suçlarının bağışlanmasını dilemek, tövbe etme’ üzerinden değerlendirilmektedir. Türkçe anlamı ile amaca uygun şekilde gündelik yaşamda kullanılabilen bir sözcüktür.