Kurban Eti Nasıl Dağıtılmalı? Hadislere göre kurban dağıtımı...

Kurban dağıtımı konusunda bilgi sahibi olmayan veya merak edenler Kurban Eti Nasıl Dağıtılmalı, hadislere göre kurban nasıl dağıtılır? şeklinde sorulara yanıt arıyor. İş konu hakkında detaylar

Dinimizin bir parçası olan kurban kesmek ve dağıtmak içerisinde bir çok inceliği ve detayı barındırmaktadır. Bunların başında Kurban Eti Nasıl Dağıtılmalı konusu gelmektedir. Hadislere göre kurban nasıl dağıtılır sorusuna yanıt arayanlar için detayları derledik. İşte detaylar

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILMALI?

Biz, (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık. (Saffat 107)

Hz. Peygamber (s.a.s.) kurban etinin üçe bölünüp, bir bölümünün kurban kesmeye gücü yetmeyen ihtiyaç sahiplerine, bir bölümünün akraba, tanıdık ve yakın komşulara dağıtılmasını ve kalan kısmının ev halkına ayrılmasını tavsiye etmiştir.

Hz. Peygamber kestiği kurbanın sadece bir budunu kendisi için ayırır geri kalanını ise ihtiyaç sahiplerine ve yakın çevresine dağıttığı da anlatılmaktadır.

Kurban etleri kesildikten sonra dağıtılmalıdır. Ne kadar çok kişiye verilirse o kadar çok bereketli bir kurban kesilmiş olur.

Eğer kurban ibadetini yerine getiren kişinin ekonomik durumu iyi ise kurban etinin tamamını isteği doğrultusunda dağıtabilir. Bu kurban kesen kişinin isteği doğrultusunda olur. 



Kurban Bayramı’nın en büyük sevinçlerinden biri kardeşlik ve birlik duygusudur. Her evde et kokusunun olması, tüm insanlık için huzur nedenidir.

Kurban etleri dağıtılırken, yoksul ve ihtiyaç sahiplerine de etlerin yenilebilir kısımlarından verilmesi uygundur.

Etsiz ve kuru kısımlarından ayrılan payların ne sevabı vardır ne de vicdani açıdan doygunluğu olacaktır. Ayrıca kurban etleri dağıtılırken tartılmadan ve gönülden geldiği kadar verilmesi uygundur.

(Ey Muhammed!) Onlara, Âdem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak oku. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da, birinden kabul edilmiş, ötekinden kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, “And olsun seni mutlaka öldüreceğim” demişti. Öteki, “Allah, ancak kendisine karşı gelmekten sakınanlardan kabul eder” demişti. (Maide 27)

Kurban keserken en çok dikkat edilmesi gereken kriter ise kurban edilecek hayvanın sağlıklı olmasıdır. Ayette belirtildiği üzere Habil ve Kabil’in sunduğu kurbanlardan biri kabul edilirken diğeri edilmemiştir. Bunun sebebi kurbanlardan birinin sağlıksız olmasıdır.

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet hem de sağlık bakımından önemli.

Bu nedenle, hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.

Ancak, hayvanın doğuştan bu özellikleri taşıması kurban edilmesine engel değil. Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez.

Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin sünneti ile tespit edilmiştir.

Buna göre, devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.

Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber tarafından yapılmıştır.

Bunun yanında deve, sığır ve keçinin, koyuna kıyaslanarak besili olması halinde söz konusu yaşları doldurmadan kurban olabileceği söylenemez.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Nedir, Ne Anlama Gelir? Haberleri