Niyet ettikten sonra oruç tutmaktan vazgeçmek! Cezası var mı, ne olur?

Ramazan ayında niyet ettikten sonra oruç tutmaktan vazgeçilip geçilemeyeceği araştırılıyor. Detaylar haberimizde.

Ramazan ayı, İslam dünyasında oruç tutma, ibadet, sadaka vermeyi arttırma, Kur'an okuma gibi birçok ibadeti içeren önemli bir dönemdir.

İslam inancına göre, Ramazan ayı boyunca Müslümanlar güneşin doğuşundan batışına kadar olan sürede oruç tutarlar. Oruç tutmak, Müslümanlar için ruhsal temizlik, sabır, dayanıklılık gibi erdemleri geliştirmenin yanı sıra Allah'a yaklaşmanın bir yolu olarak görülür. Oruç, yemek, içmek, cinsel ilişki gibi bazı fiziksel ihtiyaçlardan gündüz saatlerinde uzak durmayı içerir.

Niyet ettikten sonra oruç tutmaktan vazgeçil mi?

Bu soruya dair Diyanet'te yer alan bilgiler şu şekildedir;

Ramazan ayında her günün orucu başlı başına müstakil bir ibadettir. Bundan dolayı her gün için oruç tutmaya niyet etmek gerekir. Dolayısıyla bir günün orucundaki bozukluk, diğer günün sıhhatine engel olmaz.

Bu itibarla Ramazan orucu tutmaya başlayan bir kimse daha sonraki günlerde mazeretsiz olarak oruç tutmaktan vazgeçerse, sadece tutmadığı günlerin orucunu kaza etmesi gerekir, keffâret gerekmez. Zira keffâret, oruç tutmamanın değil, orucu mazeretsiz olarak kasten bozmanın cezasıdır.

Ancak Ramazan orucunun mazeretsiz olarak tutulmaması büyük günah olup, kazasıyla birlikte tövbe etmek de gerekir. Ayrıca Ramazan’dan sonra tutulan oruç, Ramazan’da tutulan orucun sevabını karşılamaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/403). Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadisinde, Ramazan’da mazeretsiz olarak tutulmayan bir günü, bir sene boyu tutulan orucun karşılamayacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Savm, 38 [2396]; bkz. Buhârî, Savm, 29).

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Nedir, Ne Anlama Gelir? Haberleri