Schengen vizesi nedir, nasıl alınır?
Schengen, Avrupa Birliği üyeleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan bir bölgedir. Bu bölge, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn gibi ülkeleri içerir. Ancak, Avrupa Birliği üyesi olup Schengen bölgesinde bulunmayan ülkeler de vardır, bunlar İrlanda, Birleşik Krallık, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs'tır.
Schengen bölgesindeki ülkeler arasında vize serbestisi bulunmaktadır, bu da birlik üyesi ülkelerin vatandaşlarının sadece kimlik veya pasaportları ile bölge içinde serbestçe seyahat edebilmeleri anlamına gelir. Ancak, bölge dışındaki kişilerden vize talep edilmekte ve vize başvurusu yaparak istedikleri birlik üyesi ülkelere seyahat etme işlemlerini başlatmaları gerekmektedir.
Schengen vizesi, birliğe bağlı ülkeler içinde seyahat etmeye izin veren bir tür vizedir. Bu vizeyle birlikte, belirli şartlara bağlı olarak birden fazla ülkeyi ziyaret etmek mümkündür. Şubat 2020'den itibaren Schengen üyesi ülkelere elektronik başvuru yapılabilmektedir. Başvuru, ilgili kurumun talep ettiği belgelerin temini ve elektronik başvuru formunun doldurulmasıyla gerçekleştirilebilir. Ayrıca, gitmek istenilen ülkenin temsilciliği aracılığıyla da Schengen vizesi alınabilir.
Schengen vize ücretleri, yaşa ve vize kategorisine göre değişiklik gösterir. 2024 itibariyle güncel vize ücretleri şu şekildedir:
Yetişkin: 80 Euro
6-12 Yaş: 40 Euro
0-6 Yaş: Ücretsiz
Avrupa Birliği ile vize kolaylaştırma anlaşması olan ülkelerin vatandaşları: 35 Euro
Schengen vize başvurusu için genel olarak istenen belgeler arasında başvuru formu, fotoğraf, pasaport, uçak bileti rezervasyonu, otel rezervasyonu, yurt dışı seyahat sigortası, banka hesap bilgileri, ikametgah, nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi yer alır. Çalışanlardan istenen belgeler arasında iş veren mektubu, işe giriş bildirgesi, 4A hizmet dökümü, maaş bordrosu, faaliyet belgesi, imza sirküleri ve vergi levhası bulunabilir.
Vize başvurusu yapacak olan kişilerin, masrafları karşılayacak bir sponsor göstermeleri gerekebilir. Bu sponsor, ebeveyn veya eş olabilir. Emekliler emekli kartlarını evrakları arasına ekleyebilir, 18 yaş altındaki kişiler ise ebeveynlerinden alacakları muvafakatname ile Schengen vizesi başvurusu yapabilirler. Başvuru süreci ve gerekli evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiği için resmi başvuru merkezlerinden güncel bilgiler almak önemlidir.