Trabzon'da hangi hamamlara gidebilirim? Trabzon'da gidilecek hamamlar!

Trabzon'da hamam keyfi yaşamak isteyenler için en iyi seçenekleri araştırdık. Bu haberimizde Trabzon'da bulunan benzersiz ve rahatlatıcı hamamları keşfedecek, keyifli bir banyo deneyimi için gerekli olan bilgilere ulaşacaksınız.

Trabzon, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan tarihi ve turistik öneme sahip bir şehirdir.

Şehrin tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapması, zengin bir kültürel mirasa sahip olmasını sağlamıştır. Bu zenginlik, Trabzon'da bulunan hamamlarda da kendini gösterir. Trabzon'a seyahat edenler için bu hamamlar, hem tarihi atmosferiyle etkileyici bir deneyim sunar hem de stresli bir günün ardından rahatlama imkanı sağlar.

Trabzon'da Hangi Hamamlara Gidebilirim?

Trabzon'da keyifli bir hamam deneyimi yaşamak isteyenler için birkaç öneri sunuyoruz. İşte Trabzon'da gidebileceğiniz hamamlar ve tarihi hikayeleri haberimizde.

TRABZON PAŞA HAMAMI

İskender Paşa Hamamı olarak da bilinen Paşa Hamamı, 1531 yılında Trabzon Valisi İskender Paşa tarafından yaptırılmış ve kitabesi yıkılsa da hamamın kendisi günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmiştir. İskender Paşa Hamamı mimarisi tipik bir Osmanlı mimarisi örneğidir.

Erkek ve kadınlara ait iki ayrı bölümü olan hamam, çifte hamam planı düzenine sahiptir. Erkekler bölümü üzerinde sütunlar tarafından taşınan sekizgen bir çatı bulunmaktadır. Soğukluk ve sıcaklık yan yana olarak yer almakta ve üzerleri küçük tonozlu bir kubbe ile örtülmektedir. Ayrı bir girişi ve kâgir bir soyunma bölümü olan kadınlar bölümü, soğukluk ve sıcaklık olarak iki ayrı bölüme sahip olup üzerleri tek bir kubbe ile örtülüdür. Trabzon Paşa Hamamı Ortahisar ilçesinde bulunmaktadır.

SEKİZ DİREKLİ HAMAM

Pazarkapı Mahallesinde, yapının ismi ile anılan Sekiz Direkli Hamam Sokağındadır. Hamam, 1072-1075 yılları arasında Selçuklular tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Trabzon’da bulunan diğer hamamlardan farklı bir plana sahip olan bu hamam, Oba çadırlarına benzemektedir.

Selçuklular, Anadolu’ya 1071 yılından itibaren yerleşmeye başladıktan sonra inşa ettikleri eserlerin de Orta Asya sanatı Etkisini sürdürmüşleridir. Yapının bugünkü halinden anlaşıldığına göre, bazı değişiklikler geçirdiği belli olmaktadır. Bu, bize hamamın Selçuklular zamanında yaptırılmış, çeşitli devirlerde de bazı değişiklikler geçirmiş olduğu fikrini vermektedir.1071 Malazgirt savaşından sonra Türkler Anadolu’ya yerleşmeye başlamışlar ve Trabzon’a kadar gelmişlerdi. Hatta Türklerin bu ilerlemelerini durdurmak için, zamanın Trabzon Rum Kralı İsak Komnenos ordusu ile Türkler’e karşı koymak isteniş ise de, yenilerek geri çekilmek zorunda kalmıştı. Trabzon şehir surlarının kuvvetli oluşu ve kalesinin müstahkemliği sayesinde Selçuklular şerhte girememekle birlikte, kale şehrinin batısında üç yıl hakimiyet sürmüşlerdi. Fakat 1075 yılında Theodor Gabras isimli vali tarafından geri püskürtülmüşlerdi.

Dikdörtgen planlı olan bu hamama giriş kuzey yönündendir. Bu yönde evvelce ahşap bir soyunma yeri olduğu, duvarlardaki izlerden anlaşılmaktadır. Kuzeydeki tek bir kapı ile Soğukluk bölümüne girilir. Bu bölümün sağına, küçük bir mekan yerleştirilmiştir. Hamamın duvarları kalın ve kesme taşlardan meydana gelmiştir. Birleştirici malzeme ise kireçtir. Soğukluk bölümünün üzerini üç kubbe örter. Bu kubbeleri yanlardan kemer ve tonozlar besler. Fakat kubbelerin ikisi çökmüş, bugün sadece bir tanesi ayakta kalmıştır. Beyaz taşla döşenen zeminin sağ kısmı, şeki şeklinde kavisli olarak yapılmış ev güneyden girişe kadar uzanır.

Sıcaklık bölümüne batıdan girilir. Bu bölüm çok harap olduğundan özelliğini kaybetmiştir. Ortada bulunan tek ve sekizgen büyük kubbeyi, alttan sekiz sütun ayakta tutmaktadır. Sütün araları yukarıdan kemerlerle birbirine bağlanmıştır. Kubbedeki altıgen ışıklar yapıya içten başka bir ahenk sağlamıştır. Sütunların ortasında evvelce sekizgen bir Göbek Taşı olduğu kireç izlerinden anlaşılmaktadır. İç bölmelerden sadece güneydekiler kalmıştır. Yassı tuğladan yapılmış olan bu bölmelerin bulunduğu güney duvarında, niş biçimi almış, tek bir kemer göze çarpar.

Hamamın külhan kısmının güneyde kalıntıları hala mevcuttur. Eser 1916 yılında Kültür Bakanlığı ile Trabzon Belediyesi’nin katkıları sonucu onarılarak 1989 yılında hizmete açılmıştır.

8 Direkli tarihi hamam Trabzon'un Ortahisar ilçesi Pazarkapı mahallesinde bulunmaktadır.

TRABZON MEYDAN HAMAMI

Trabzon kent merkezinde yer alan Tarihi Meydan Hamamı, tarihi Suluhan’ın tam karşısında yer almaktadır. Tarihi bir gölgede yer alan Meydan Hamamı, çeşitli revizyonlardan geçerek günümüze kadar ayakta kalmayı başaran nadir yapılar arasındadır.

Haftanın 7 günü açık olan Meydan Hamamı, kadınlar ve erkekler için ayrı iki bölmeye sahiptir. Her ikisinde de ayrı olarak soyunma yerleri, sıcaklık ve soğukluk bölümleri bulunmaktadır. Çalışma saatleri olarak oldukça esnek olan hamamda, kese hizmeti dışında pek çok hizmet de yer almaktadır.

Otantik mimarisi ve hijyenik ortamı ile kadın erkek herkesin beğenisini toplayan Tarihi Meydan Hamamı, hamam, kese, köpük banyosu, sabunlu masaj gibi hizmetlerin yanı sıra, özel günlerde hamamı ful kapatma ve yiyecek içecek servisi de vermektedir.

Sıkça Sorulan Sorular:

1. Trabzon'da hangi hamamlara rezervasyon yaptırmam gerekiyor?
Herhangi bir hamamı ziyaret etmeden önce rezervasyon yapmanız önerilir. Özellikle turistik dönemlerde hamamlar yoğun olabilir, bu nedenle rezervasyon yaparak yerinizi garanti altına almanız önemlidir.

2. Trabzon'daki hamamların fiyatları nedir?
Hamamların fiyatları, hizmet verilen seçeneklere ve hamamın konumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle hamam seansları için ortalama bir fiyat aralığı vardır. Hamamın web sitesini veya doğrudan iletişim numaralarını arayarak güncel fiyat bilgisini almanız önerilir.

Unutmayın, hamamları ziyaret etmeden önce rezervasyon yapmanız önemlidir ve fiyatlar hizmet seçeneklerine göre değişiklik gösterebilir. Trabzon'daki hamamlar, size unutulmaz bir rahatlama ve dinlenme deneyimi sunacak. Şimdi Trabzon'da hangi hamamlara gideceğinizi seçme vakti!

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Nedir, Ne Anlama Gelir? Haberleri