Her yıl oruç ibadetini yerine getiren bireyler, orucun bozulup bozulmadığı konusunda çeşitli konuları merak ederler.
Orucun temel prensibi, yeme, içme ve cinsel ilişkilerden kaçınmaktır. Diyanet İşleri, orucu bozan etkenleri detaylı bir şekilde yayınlamıştır. İşte oruç sırasında kanama durumunda geçerli olan kurallar:
VÜCUTTAN KAN AKMASI ORUCU BOZAR MI?
Vücuttan kan akması çeşitli sebeplerden dolayı olabilir. Ancak, bu tür kanamalar oruçlu olduğunuz zaman orucunuzu bozmaz. Bu nedenle, kişi kanama yaşadıktan sonra da orucunu sürdürebilir.
YARA KANAMASI ORUCU BOZAR MI?
Diyanet'e göre, oruçlu birinin vücudundaki yaradan akan kan, orucu bozmaz ve oruç geçerliliğini etkilemez. Ancak, eğer kanın bilinçli olarak boğaza kaçırılmadığından emin olunmalıdır, aksi takdirde oruç bozulabilir.
BURUNDAN NE KADAR KAN GELİRSE ORUÇ BOZULUR?
Burun kanaması meydana geldiğinde, kişiler genellikle akan kan miktarının orucu bozup bozmayacağını merak ederler. Diyanet'e göre, burun kanaması kişinin kontrolü altında değildir. Dolayısıyla, burun kanaması nedeniyle oruç bozulmaz, ne kadar az veya çok kan akarsa akınsın oruç geçerliliğini etkilemez.
ORUÇLUYKEN BURUN KANAMASI KAZA GEREKTİRİR Mİ?
Oruçlu birinin kendiliğinden veya darbe sonucu burun kanaması yaşaması, orucun kaza edilmesine neden olmaz. Ancak, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Eğer burundan akan kan ağızdan dışarı akarsa, oruç geçerliliğini etkilemez. Ancak, bazı durumlarda burun kanaması sırasında kan genizden veya ağızdan mideye doğru akabilir. Eğer kişi burundan akan kanı mideye ulaşmadan dışarı atarsa oruç geçerliliğini korur, ancak kan bir damla dahi olsa boğaza kaçarsa oruç bozulur.
DİŞ KANAMASI ORUCU BOZAR MI?
Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak, çıkan kanın miktarı, tükürükle karışıp eşit veya daha fazla olduğunda yutulursa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda kan dikkate alınmaz.