100 kişiden 90’ı hasta olduğunu bilmiyor

Özellikle Hepatit B’nin ülkemiz açısından önemli bir sorun olduğunu belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türkiye’de 2–3 milyon Hepatit B taşıyıcısı olduğunu söyledi.350 bin ile 700 bin aras

Özellikle Hepatit B’nin ülkemiz açısından önemli bir sorun olduğunu belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türkiye’de 2–3 milyon Hepatit B taşıyıcısı olduğunu söyledi.

350 bin ile 700 bin arasında da kronik Hepatit C hastası olduğunu vurgulayan Prof. Tabak, “Her iki kronik hepatit de çok sinsi seyrettiği için hastalarımızın yaklaşık %10’na tanı koyulduğu tahmin edilmektedir” diye konuştu.

Viral hepatitlerin bulaş yolları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tabak, şunları söyledi: “Viral hepatite yol açan HAV, HBV, HCV, HDV ve HEV diye 5 virüs var. Her virüsün bulaşma şekli farklı. HAV ve HEV özellikle hijyen koşullarına yeterince önem verilmeyen, su dağıtım ve kanalizasyon sistemlerinin yetersiz olduğu toplumlarda görülür. Hepatit B virüsü ve HCV’de ise bulaşma virüsle bulaşık kan ve diğer vücut sıvılarının deri ve mukoza yoluyla geçmesi, cinsel yol ve anneden çocuğa doğum sırasında ve sonrasında geçmesi ile olmaktadır. Özellikle deri yoluyla virüsün geçişinde enjektörler, dövme, akupunktur, yeterince temizlenmemiş cerrahi araç ve gereçler önemli rol oynamaktadır. Ev içinde ortak kullanılan diş fırçaları, oyuncaklar, kaşık-çatal, tıraş bıçakları, havlular da bulaşmada önemlidir. HDV kendi başına hastalık oluşturmayıp, sadece HBV olan kişilerde hastalığa yol açmaktadır.

“HERKES HEPATİT TESTLERİNİ YAPTIRMALI”
Hastalığın sinsi seyretmesi ileri evrelere gelmeden anlaşılamaması tedavide önemli bir problem. Hastalarımız genellikle kan merkezlerinden bağış sonrası, evlilik öncesi ve operasyon öncesi Hepatit B veya C testlerinin pozitif bulunması sonucu bizlere başvurmaktadır. Benim önerim; ülkemizde yaşayan herkes hepatitler açısından durumunu bilmeli ve testlerini yaptırmalıdır. Bu amaçla enfeksiyon hastalıkları kliniklerine başvurabilirler. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde bu amaçla hizmet veren aşı polikliniğimiz vardır. Başvurduklarında testleri yapılarak aşı gereksinimleri ortaya koyularak, gerekliyse aşıları da başlanmaktadır.”

Hepatit B’nin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, hepatit C’nin de tedavi edilebilir bir noktaya geldiğini belirten Prof. Tabak, “Tedavi şansı %80’lere ulaşmıştır. Tedavilerde gelinen bu başarılı duruma rağmen hastalarımızın sadece %10-20’sinin tedavi şansına erişebilmesi önemlidir. Geri kalan %80-90’ı ise hastalıklarını bilmeden ve maalesef bulaşmada da rol oynayarak aramızda yaşamaktadır. Bu açıdan test yaptırmak ve gerekliyse tedaviye erişmek çok önemlidir” ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri