2 aylık bebeklere artık aşı yok!

Yeni doğan bebeklere zorunlu aşı kapsamında yapılan ve ithal edilen verem aşısı yaklaşık iki aydır İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler dâhil birçok ilde yeterince bulunamıyor. Aileler, aşı için gittikleri Aile Sağlık Merkezleri’nde (ASM) “Yeteri kadar aşı

Yeni doğan bebeklere zorunlu aşı kapsamında yapılan ve ithal edilen verem aşısı yaklaşık iki aydır İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler dâhil birçok ilde yeterince bulunamıyor. Aileler, aşı için gittikleri Aile Sağlık Merkezleri’nde (ASM) “Yeteri kadar aşı yok, biraz beklemeniz gerekir.” cevabını alıyor.

2 aylık  bebeği için Verem Aşısı arayan Leyla Şimşek, oturduğu semtteki Aile Sağlık Merkezi’ne aşı için gittiğinde son bir aydır aşıların yetmediği ve beklemeleri gerektiği cevabını alır. İstanbul Esenyurt’ta iki aylık bebeği için verem aşısı arayan Hasan Yücelaltay ise aşı bulamadan dönen ailelerden. Hemşirelerin vakit kaybetmeden aşı bulmasını tavsiye ettiği Yücelaltay, özel hastanelerde de aşı bulamadığını söyler. Sağlık Bakanlığı’nın ALO 184  iletişim hattını arayan Yücelaltay’a, “Firmayla yaşanan sıkıntıdan dolayı dağıtım yapılamadığı, Aile Sağlık Merkezi’yle irtibatlı olması gerektiği” cevabı verilir.

Vatandaş ise ASM’leri dolaşarak bir tane bile olsa aşı bulmaya çalışıyor. ASM’ler ise panolara, “Merkezimizde kendi hastalarımız ve Suriyeli vatandaşlar olmak üzere çok fazla aşı uygulanmaktadır. Bu sebeple gelen hastaların bekleme süreleri uzayabilir. Aşının kalmadığı durumlarda aşı günleri ertelenebilir.” yazıları asıyor. İl Sağlık Müdürlükleri ise sıkıntıyı doğruluyor fakat teknik sıkıntı olduğunu ve aşı dağıtım sisteminde problemler olduğunu iddia ediyor. Bulaşıcı hastalıklarla mücadeleye Türkiye 2002’de 18 milyon TL  ayırırken bu rakam geçtiğimiz yıl 500 milyon TL civarı oldu. Fakat buna rağmen aşıya ulaşmakta sıkıntılar yaşanıyor. Aşıların tamamının ithal olması da aşıların Türkiye’ye ulaşmasını engelleyebiliyor. İki aylık  bebeği için verem aşısı arayan Leyla Şimşek de oturduğu semtteki Aile Sağlık Merkezi’nde aşı bulamayan ailelerden. Şimşek, bebeğine aşı vurulması için gittiğinde görevlilerin son bir aydır aşıların yetmediğini, aşı yapılacağı gün sabah erken gelmeleri gerektiğini söylediğini belirtti. Şimşek, görevlilerin 3 ayını doldurmak üzere olan bebeklere aşı sırasında öncelik vererek oluşabilecek sıkıntıları önlemeye çalıştıklarını söyledi. Özel hastaneye başvuran Şimşek, oradaki yetkililerden de iki aydır ellerinde aşı olmadığı cevabını aldığını söyledi.

İLLER BİRBİRİNDEN TEDARİK EDİYOR

İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerin yanında Türkiye geneli birçok şehirde aşı bulunamıyor. Sakarya Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri de yaptıkları açıklamada yaklaşık 3 haftadır Ankara’dan verem aşısının gelmediğini doğruladı. Bir yetkili, şu anda ellerinde aşı olmadığını, bu sıkıntının tüm Türkiye genelinde olduğunu  belirterek şu bilgileri verdi:  “3 haftadan beri Ankara aşı göndermiyor. Şu anda çocuklara aşı yapamıyoruz. Aile Sağlık Merkezlerine gelen  ailelerimizi geri çevirip ‘Aşı geldiği zaman biz sizi arayacağız’ diyoruz. Aşı olduğu zaman çocuklar çağrılacak. İller  birbirinden tedarik etmeye çalışıyor.”

SAĞLIK BAKANLIĞI YALANLADI

Diğer yandan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı gazetelerde bulunan “Verem artıyor, fakat aşısı yok” başlıklı haberlerdeki iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Yapılan açıklamada, “Haberde Türkiye genelinde bulunamadığı iddia edilen Verem (BCG) Aşısı, Ulusal Aşı Programımızda yer almakta ve bebeklerimize 2’nci ve 3’üncü aylarında uygulanmaktadır. Bakanlığımız illere verem aşısının ulaştırmasını, 3 aylık periyotlar halinde gerçekleştirmektedir. 2015 yılının Ocak-Şubat-Mart aşı sevkiyatı ise Ocak ayında gerçekleştirilmiştir. Halihazırda Bakanlığımız depolarında verem aşısı bulunmakta olup, ihtiyaç halinde illerimize gönderilmektedir. Bunun yanısıra veremin ülkemizde son birkaç yıl içerisinde yeniden ivme kazandığı iddiası da gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

Ülkemizde verem hastalığı her sene ortalama yüzde 6-7 oranında azalma göstermektedir. Yurt genelinde tespit edilen hasta sayısı 2005 yılında 20 bin 535 iken, bu rakam 2013 yılında 13 bin 409’a düşmüştür" denildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri