ERZURUM Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli, Abdurrahman Gazi Türbesi'nde 'Akciğer Hastalıkları ile Mücadele Ormanı' için 300 çam fidanı dikti. Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, "Özellikle akciğer hastalığı ile mücadele eden hastalar için temiz havanın önemi büyük. Çünkü dünyada KOAH'tan her yıl 2.5 milyon kişi yaşamını yitiriyor" dedi.
Palandöken Dağı'nın doğusunda mesire alanı olarak kullanılan Abdurrahman Gazi Türbesi'ne otobüslerle giden sağlık personeli, Kent Ormanı'na yürüdü. Deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yüksekliğe çıkan personel, yaklaşık 1.5 kilometre yol yürüdü ve 'Akciğer Hastalıkları İle Mücadele Ormanı'na geldi. Ormancılar tarafından fidanların nasıl dikileceğini öğretilen sağlık personeli kazma ve kürekler alarak 300 çam fidanını 1 saat içinde dikti. Palandöken Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Zehra Güven Sağlam, "Amacımız geleceğimize oksijeni bol bir hayat bırakmak" diye konuştu.
Özellikle akciğer hastalığı ile mücadele eden hastalar için temiz havanın büyük bir önemi olduğunu vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya ise ormanın insan sağlığı için hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan önemli olduğunu söyledi. Çankaya, "2000 yılı verilerine göre tüm dünyada ciddi bir ölüm nedeni olan kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) yüzünden her yıl yaklaşık 2.5 milyon kişi yaşamını yitirmektedir. KOAH dünyada en çok ölüme sebep olan hastalıklar arasında dördüncü sıradadır. 2020 yılında ise üçüncü sırayı alması beklenmektedir. Bugün burada Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak akciğer hastalıklarına vurgu yapmak amacıyla 'Akciğer Hastalıkları ile Mücadele Ormanı' oluşturmak için toplanmış bulunuyoruz. Toplumu bu konuda duyarlı olmaya, akciğer hastalıkları ile mücadele etmeye davet ediyoruz" dedi.