Trabzon Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, dünyada 250 milyondan fazla insanın diyabetle yaşadığı, mücadele edilmezse bir nesil sonra bu sayının 380 milyona yükseleceği belirtildi.
Türkiye'de de bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında diyabetin önemli bir yer tuttuğu ve bu yükün yakın gelecekte daha da artacağının düşünüldüğü belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
''Her yıl 14 Kasım'da kutlanmakta olan Dünya Diyabet Günü, diyabetle mücadelede farkındalık kampanyasıdır. Bu kampanya, tüm dünyada giderek yükselmekte olan diyabet insidansının önemli bir endişe kaynağı halini alması üzerine, Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1991 yılında başlatılmış olup, Dünya Diyabet Günü tüm dünyada 160'ın üzerinde ülkede kutlanmakta ve milyonlarca insanı bu konu çevresinde bir araya getirmektedir.''
Açıklamada, diyabet hastalığının, vücutta insülin hormonunun hiç üretilememesi veya vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilememesi ya da üretilen insülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak ortaya çıktığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
''Diyabet, kronik bir hastalık olup hayat boyu tedavi gerektirir. En basit teşhis bir damla kan ile yapılabilen açlık kan şekeri ölçümüdür. Özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, hareketsiz, sağlıksız beslenen ve kilo fazlası olan kişiler diyabet hastalığı açısından risk grubunu oluşturmaktadır. Hastalığın belirtileri, sık idrara çıkma, kilo kaybı, halsizlik, aşırı susamadır. Hastalıktan korunmak için hareketimizi arttırmak, spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve hastalığa dair belirtiler görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki hastalıktan korunmanın en önemli şartı, hastalık hakkında bilgi sahibi olmaktır.''