5 milyon Türk ölecek!

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Doç. Dr. Celal Karlıkaya, ''önümüzdeki 25 yılda 5 milyona yakın Türk vatandaşının sigaradan öleceği ve bunun ülkemiz ekono

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Doç. Dr. Celal Karlıkaya, ''önümüzdeki 25 yılda 5 milyona yakın Türk vatandaşının sigaradan öleceği ve bunun ülkemiz ekonomisine yaklaşık 1,5 trilyon dolara mal olacağı tahmin edilmektedir'' dedi.

Karlıkaya, başta sigara olmak üzere tütün kullanımının en yaygın bağımlılık çeşitlerinden birisi ve en zararlısı olduğunu söyledi.

Sigaranın kanser, nefes darlığı, kalp, beyin ve damar hastalıkları gibi 20;den fazla öldürücü ve 50'nin üzerinde öldürücü olmayan hastalığın ve sağlık sorununun nedenini teşkil ettiğini savunan Doç. Dr. Karlıkaya, 2005 yılında dünya genelinde 5 milyon, Türkiye'de ise 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini, bu sayının 2030 yılına kadar her yıl dünyada 10 milyon, Türkiye'de ise 240 bin kişiye yükseleceğinin tahmin edildiğini ifade etti.

Karlıkaya, şöyle konuştu:

''Önümüzdeki 25 yılda 5 milyona yakın Türk vatandaşının sigaradan öleceği ve bunun ülkemiz ekonomisine yaklaşık 1,5 trilyon dolara mal olacağı tahmin edilmektedir. Halen sigaraya ödenen bedeller can ve mal kaybı ile birlikte değerlendirildiğinde yılda 50 milyar dolar düzeyindedir. Bu şekilde bakıldığında sigara gerçek bir kitle imha aracı ve aynı zamanda bir terördür. Hem halkımıza hem de devletimize yıkıcı etkiler yapmaktadır. Aynı zamanda bir ekonomik krizdir, kriz nedenidir'' dedi.

Bu sorunla başa çıkmada etkin yöntemlerin var olduğunu, kanıtlanmış mücadele yöntemlerini uygulamak konusunda artık daha fazla bilgi ve araca sahip olunduğunu belirten Karlıkaya, gittikçe artan bilimsel araştırma ve bilgiler, son yıllarda kabul edilen yeni tütün mücadele kanunları, uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlüklükler ve Sağlık Bakanlığınca ortaya konulan Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı'nın uygulanması gerektiğini anlattı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri